Σύνταξη από 56,5 έως τα 62 έτη και με τα νέα όρια ηλικίας από το ΙΚΑ | Epirus World

Σύνταξη από 56,5 έως τα 62 έτη και με τα νέα όρια ηλικίας από το ΙΚΑ

Σύνταξη με τα νέα όρια ηλικίας από το ΙΚΑ, που ξεκινούν από 56,5 ετών και φθάνουν έως τα 62, κλειδώνουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Όσοι είχαν ένσημα πριν από το 1993 είναι σε ευνοϊκότερη θέση γιατί μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη πριν από τα 62, με λιγότερα από 40 χρόνια.

Όσοι έχουν τα πρώτα τους ένσημα από την 1η/1/1993 και μετά δεν θα έχουν πολλές επιλογές και να πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης για να πάρουν σύνταξη στα 62, ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 και πλήρη στα 67.Οι ασφαλισμένοι στα βαρέα επηρεάζονται από τις νέες προϋποθέσεις καθώς αν επιλέξουν να αποχωρήσουν με τα μειωμένα όρια ηλικίας (π.χ. 59,5 ετών) θα πάρουν σύνταξη που θα υπολογιστεί ως τις προσαυξήσεις των βαρέων ενσήμων.

Αν θελήσουν να μην χάσουν την προσαύξηση τότε σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν με τα αυξημένα όρια ηλικίας, δηλαδή ως και 5 χρόνια αργότερα απ’ ότι υπολόγιζαν.

Οι ασφαλισμένοι χωρίζονται σε 5 κατηγορίες ως προς τις ηλικίες συνταξιοδότησης που είναι:

1. Ασφαλισμένοι πριν από το 1993 οι οποίοι έπιασαν μέχρι 18/8/2015 το όριο ηλικίας που ίσχυε με το παλιό καθεστώς, αλλά δεν είχαν τα χρόνια ασφάλισης για να βγουν στην σύνταξη.

2. Ασφαλισμένοι πριν από το 1993 οι οποίοι έχουν τα χρόνια ασφάλισης που τους ζητά ο νόμος αλλά πιάνουν το παλιό όριο ηλικίας από 19/8/2015 μέχρι 31/12/2021 και θα συνταξιοδοτηθούν με τα νέα όρια ηλικίας.

3. Ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1ης/1/1993 και μετά οι οποίοι δεν έχουν μεταβατικό καθεστώς και πλέον η έξοδος στη σύνταξη είναι μετά το 62ο έτος.

4. Ασφαλισμένοι στα βαρέα (πριν και μετά το 1993) για τους οποίους μπορεί να μην αλλάξει τα όρια ηλικίας αλλά έχει καταργηθεί η προσαύξηση των βαρέων ενσήμων κατά τον υπολογισμό της σύνταξης. Εξαιρούνται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι εργαζόμενοι με «υπερβαρέα» (π.χ. ορυχεία ΔΕΗ).

5. Ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα Ταμεία (διαδοχική) με τελευταίο φορέα το ΙΚΑ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου