Γιάννενα: Στην κόψη του ξυραφιού βιολογικός- αποχετεύσεις.. Απορροφήθηκαν μόλις τρία εκατομμύρια από τα 50! | Epirus World

Γιάννενα: Στην κόψη του ξυραφιού βιολογικός- αποχετεύσεις.. Απορροφήθηκαν μόλις τρία εκατομμύρια από τα 50!

Με απορρόφηση που φτάνει μόλις στο 8% έκλεισε το μεγάλο και εξαιρετικά φιλόδοξο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών.. Αυτό μεταφράζεται σε απορρόφηση μόλις 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από τα πενήντα περίπου που είχαν εγκριθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Η πράξη ολοκλήρωσης του έργου έγινε πριν από τρεις ημέρες, ενώ είχε προηγηθεί η 1η και... τελευταία τροποποίησή της, τον Φεβρουάριο η οποία ήταν και προάγγελος της εξέλιξης αυτής.

Μία τέτοια εξέλιξη ήταν αναμενόμενη από την Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος, καθώς μέχρι τις 31 Μαρτίου κλείνει και τυπικά το ΕΣΠΑ, ωστόσο στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου, τα πράγματα γίνονται περίπλοκα.

Κι αυτό γιατί αυτή την στιγμή η πράξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων που περιλαμβάνει και την επέκταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού περιλαμβάνεται στα έργα phasing – αυτά που μέχρι πρόσφατα ονομάζαμε «γέφυρα- όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να συνεχιστεί ως τέτοιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διαχειριστική Αρχή έχει ζητήσει από τον Δήμο Ιωαννιτών «τεκμηρίωση» σε μία σειρά ζητημάτων, την οποία ακόμη δεν έχει λάβει. Από την τεκμηρίωση αυτή, η οποία είναι μια περίπλοκη διαδικασία, θα εξαρτηθεί ουσιαστικά και η τύχη του.

Το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει περί τα μέσα Απριλίου κι αν δεν καταστεί εφικτή η συνέχισή του τότε θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή... Να κατατεθεί δηλαδή φάκελος ένταξης ενός νέου έργου ουσιαστικά, όταν κι εφόσον υπάρξει σχετική πρόσκληση.

Η ουσία είναι ότι από το 2012 που εντάχθηκε το έργο και μέχρι το 2017, απορροφήθηκαν μόλις 2,3 εκατομμύρια από τα πενήντα σχεδόν που θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην πόλη.

Οι ευθύνες βέβαια δεν βαρύνουν μόνο τον Δήμο και την ΔΕΥΑΙ, αλλά βαρύνουν και τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία καθυστέρησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό διαδικασίες που είχαν κυρίως γραφειοκρατικό και όχι ουσιαστικό περιεχόμενο.

Το επόμενο διάστημα ωστόσο είναι κρίσιμο για την τύχη του έργου, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη το λεκανοπέδιο.. Άλλωστε σκοπός του ήταν να λύσει άπαξ τα προβλήματα αποχέτευσης και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, καθώς οι πόροι του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος για έργα υποδομών είναι περιορισμένοι και τα αιτήματα από ολόκληρη την χώρα πάρα πολλά.

Τι υλοποιήθηκε

Στη παρούσα φάση του έργου υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
ΥΠΟΕΡΓΟ 1: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Ιστορικό Κέντρο-Λούτσα-Μακρυγιάννη-Αμπελόκηποι-Ανεξαρτησίας-Τσακάλωφ). Κατασκευάστηκε δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων μήκους 6.151,51 μμ PVC Φ200 επί συνόλου 6.155,71 μμ PVC Φ200 στις περιοχές Ιστορικό Κέντρο-Λούτσα-Μακρυγιάννη-Αμπελόκηποι-Ανεξαρτησίας-Τσακάλωφ.

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Εχει εκτελεσθεί το 84% της μελέτης αποχέτευσης περιοχών όπως Καρδαμίτσια, Εξοχή, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Κ. Νεοχωρόπουλο, τμήμα οικισμού Νεοχωρόπουλου, τμήμα οικισμών Κ.Μαρμαρά, Σταυράκι και Ολυμπιάδα, Σεισμόπληκτα, Αγία Μαρίνα, Αμφιθέα.

ΥΠΟΕΡΓΟ 5: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Έχει εκτελεσθεί το 8% του συμβατικού αντικειμένου. [epiruspost.gr]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου