Πώς η αγάπη δυο μικρών φίλων δημιούργησε μια εταιρεία που το σήμα της πουλήθηκε για 292 εκατ. ευρώ | Epirus World

Πώς η αγάπη δυο μικρών φίλων δημιούργησε μια εταιρεία που το σήμα της πουλήθηκε για 292 εκατ. ευρώ

Το παγωτό είναι μια γλυκιά απόλαυση που λίγοι μπορούν να αντισταθούν. Οι περισσότεροι ενδίδουν σε αυτό το παγωμένο γλύκισμα που προσφέρεται σε άπειρες γεύσεις, από τη κλασική βανίλια-σοκολάτα μέχρι πιο ιδιαίτερες.
Παράλληλα, αποτελεί μια τεράστια κερδοφόρα βιομηχανία που ανθεί εδώ και δεκαετίες. Μία από τις παγκόσμιες εταιρείες που κατασκευάζουν παγωτό είναι η μάρκα Ben & Jerry, που «κουβαλάει» μια ιδιαίτερη ιστορία.
Ανακαλύψτε πως η αγάπη δυο παιδιών για τα παγωτά ήταν η αρχή της δημιουργίας του κολοσσού των παγωτών.

Η αρχή της ιστορίας

b1
Οι παιδικοί φίλοι Ben Cohen και Jerry Greenfield αγαπούσαν εξίσου τα γλυκά και καθώς δεν μπορούσαν να βρουν όπως ισχυρίζονταν το πιο νόστιμο παγωτό, αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους.
Οι δύο φίλοι γεννήθηκαν με τέσσερις ημέρες διαφορά και συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1963, στο γυμνάσιο στο μάθημα της γυμναστικής. Γρήγορα έγιναν αχώριστοι.

Τα πρώτα χρόνια

b2
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους στο γυμνασίου, ο Ben δούλευε ως οδηγός σε ένα φορτηγό παγωτό. Μετά το γυμνάσιο πέρασε από διάφορα κολέγια αποφασίζοντας τελικά να παρατήσει τις σπουδές του και να διδάξει κεραμική σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή Adirondack της Νέας Υόρκης.
Ο Jerry αφού αποφοίτησε από το γυμνάσιο, πήγε στο Oberlin College για να σπουδάσει ιατρική, ενώ παράλληλα εργάζονταν στην καφετέρια του σχολείου. Όταν αποφοίτησε, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί ως τεχνικός εργαστηρίου, καθώς παράτησε το όνειρο να γίνει γιατρός.
Μετά τη μετακόμισή του στη Βόρεια Καρολίνα για μερικά χρόνια, ο Τζέρι ξανασυναντήθηκε με τον Ben στη Νέα Υόρκη οπότε και αποφάσισαν να συνεργαστούν.
Το δίδυμο αποφάσισε να συμμετάσχει σε μια σειρά μαθημάτων για παραγωγή παγωτού, δια αλληλογραφίας, το 1977. Στη συνέχεια, οι δύο φίλοι επένδυσαν 10.755 ευρώ για να ανοίξουν το 1978, το πρώτο τους κατάστημα με παγωτό, Ben & Jerry σε ένα πρώην βενζινάδικο στο Burlington, του Βερμόντ, μια ιδανική τοποθεσία λόγω των πολλών κολεγίων στην περιοχή.
Το αρχικό κατάστημα είχε γρήγορα επιτυχία ενώ ξεκίνησαν ένα δωρεάν φεστιβάλ κινηματογράφου με δωρεάν παγωτό για την πρώτη επέτειο του καταστήματος, μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το 1983, η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της franchise στο Μαίην, και υπέγραψε συμφωνία με εταιρεία διανομής στη Βοστώνη.
bnjrriceΤην δεκαετία του 1980 και το 1987 οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στα 28 εκατ. ευρώ.
Το 1988, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν τίμησε την Ben και Jerry ως την μικρομεσαία εταιρεία της χρονιάς και μέχρι το τέλος του έτους λειτουργούσαν καταστήματα σε 18 πολιτείες.

Ευφάνταστες γεύσεις

Τα ευφάνταστα ονόματα των παγωτών είναι το χαρακτηριστικό τους όπως το Cherry Garcia, που πήρε το όνομά του από τον Jerry Garcia, κιθαρίστα των Grateful Dead.
Ένα από τα παγωτά τους ονομάστηκε «οικονομική στενότητα» μετά από το χρηματιστηριακό κραχ του Οκτώβρη τη δεκαετία του ’80 και προφέρονταν δωρεάν στη Wall Street.
b6
Το 2000 ο γίγαντας τροφίμων Unilever αγόρασε το εμπορικό σήμα του Ben & Jerry για 292 εκατ. ευρώ.

«Πράσινα» παγωτά

mnjriccr
Το 1989 δημιούργησαν την Πράσινη Ομάδα, με έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση σε όλη την εταιρεία ενώ ένα λεωφορείο της εταιρείας είναι εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες. Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν δε χρησιμοποιούν γάλα με ορμόνες στα προϊόντα τους.
Οι Ben και Jerry ήταν σε θέση να μετατρέψουν τη φιλία τους σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, χάρη στο κοινό πάθος τους για το φαγητό και την επιθυμία να κάνουν περισσότερα, από το να έχουν απλά ένα κερδοφόρο μαγαζί.
Οι δυο φίλοι έχουν πει «μετρήσαμε την επιτυχία μας όχι μόνο από το πόσα χρήματα βγάλαμε, αλλά με το πόσο πολύ συμβάλαμε στην κοινωνία».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου