Σερραίος στην υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αφρικής. | Epirus World

Σερραίος στην υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αφρικής.

Ο Γκαρίπης Αθανάσιος από τον Εμμανουήλ Παπά ο οποίος είναι μέλος της Ορειβατικής Λέσχης Σερρών αγνάντεψε την έρημο Σαχάρα και τον Ατλαντικό ωκεανό από την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Άτλαντα, Τουμπκάλ 4.167μ.
Η οροσειρά του Άτλαντα απλώνεται ΒΔ της Αφρικής από το Μαρόκο έως την Τύνιδα, σε έκταση 400.000 τ.χλμ., μήκος 2.500 χλμ. και βάθος 500 χιλιομέτρων.

Απλώνεται από τις ακτές του Ατλαντικού έως τις ακτές της Μεσογείου και της ερήμου Σαχάρας και καταλαμβάνει εδάφη του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας.

Όλες οι ορειβατικές αποστολές ξεκινάνε από το χωριό Ιμλίλ το οποίο είναι χτισμένο στα 1.750μ, στις πλαγιές του Άτλα. Το μονοπάτι που ακολουθούμε περνάει μέσα από το χωριό και περιφερειακά από κάποιους μικρότερους οικισμούς με χωμάτινα σπίτια.

Σε μια ώρα φτάνουμε στο χωριό Aroumd.Aπο εκεί περνάμε μια κοιλάδα και συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε με θέα όλη την περιοχή προς τον οικισμό Sidi Chamharounch στα 2.200μ.Δίπλα απο τα σπίτια περνάει ορμητικό ποτάμι που κατεβαίνει απο τις πηγές του Άτλαντα.

To προσπερνάμε και συνεχίζουμε από το μονοπάτι που φαίνεται προς τα επάνω και οδηγεί στο καταφύγιο. Απότομες χιονισμένες πλαγιές, μυτερές κορυφές, κάθετες ορθοπλαγιές πραγματικά εντυπωσιακή θέα! Μετά απο περίπου πέντε ώρες φτάνουμε στο καταφύγιο το οποίο είναι ιδιοκτησία του CAF(Club Alpine Francais) της Καζαμπλάνκα.

Τακτοποιούμαστε στα κρεβάτια και πίνουμε ένα ζεστό τσάι δυόσμου. Τρίτη 24 Ιανουαρίου εγερτήριο στις 04:00, πρωινό στις 04:30 και ανάβαση στις 05:00

.Ξεκινάμε νύχτα με φακούς κεφαλής με μπροστάρη τον μαροκινό οδηγό, τον Μοχάμεντ. Πίσω απο το καταφύγιο υπάρχει ένας παγωμένος καταρράκτης.

Τον περνάμε προσεκτικά και συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε την απότομη χιονισμένη πλαγιά. Η πορεία μας είναι συνεχόμενα ανηφορική.

Έτσι περιοριζόμαστε σε έναν πιο αργό ρυθμό που όμως είναι καλύτερα για τον οργανισμό σε αυτό το υψόμετρο. Περνάμε την εκτεθειμένη παγωμένη τραβέρσα με προσοχή και μετά από λίγο φτάνουμε στην υψηλότερη κορυφή της βόρειας Αφρικής, Τουμπκάλ 4.167μ!!!

Φυσάει και η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους -10 βαθμούς. Καθόμαστε περίπου 20 λεπτά, βγάζουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και σε 2 ώρες περίπου επιστρέφουμε στο καταφύγιο και από εκεί σε 3 ώρες στο χωριό Ιμλίλ. [
epiloges.tv]




Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου