Γιάννενα: Φθηνότερο εισιτήριο και κάλυψη νέων περιοχών | Epirus World

Γιάννενα: Φθηνότερο εισιτήριο και κάλυψη νέων περιοχών

Με μειωμένο κόμιστρο θα μετακινούνται οι επιβάτες του Αστικού ΚΤΕΛ από την πλειονότητα των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων των Ιωαννίνων, μετά τη σύναψη σύμβασης επιδότησης του εισιτηρίου που αναμενόταν να εγκρίνει στη χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τους όρους της συνεργασίας δήμου Ιωαννιτών και Αστικού ΚΤΕΛ Νομού Ιωαννίνων Α.Ε., όπως αυτοί προέκυψαν μετά από συζητήσεις και αποτύπωση των συγκοινωνιακών συνηθειών των πολιτών, προβλέπεται ο δήμος να καταβάλει το ποσό των 115.000 ευρώ σε ετήσια βάση, προκειμένου να ισχύσει μειωμένο κόμιστρο για τις μετακινήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, προβλέπονται οι εξής μειώσεις:

- Για τα δημοτικά διαμερίσματα, που βρίσκονται εντός της Β’ ζώνης,, Μάρμαρα, Κάτω Μάρμαρα, Σταυράκι, Κουτσελιό, Μπάφρα, Καισάρεια, Πεδινή, Νεοχωρόπουλο, Κρύα και Αμφιθέα, κάθε επιβάτης θα καταβάλλει 1,20 ευρώ για κανονικό εισιτήριο και 0,60 ευρώ για μειωμένο εισιτήριο από 1,70 ευρώ και 0,80 ευρώ που είναι τώρα οι τιμές των εισιτηρίων (μείωση 30%).

- Για τα δημοτικά διαμερίσματα, που βρίσκονται εντός της Γ’ ζώνης, Λογγάδες, Βασιλική, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Πλατανιά, Χαροκόπι, Μουζακαίοι, Μπιζάνι, Επισκοπικό, Αμπελιά, Κοσμηρά, Ασβεστοχώρι, Κόντσικα, Αγία Μαρίνα, Κρανούλα, Λυκόστομο, Περίβλεπτος, το κόμιστρο μεταφοράς ανά επιβάτη και ανά διαδρομή, μειώνεται από 2,20 ευρώ σε 1,70 ευρώ για κανονικό εισιτήριο και από 1,10 ευρώ σε 0,80 ευρώ για μειωμένο εισιτήριο (μείωση 23%).

- Για το δημοτικό διαμέρισμα του Κατσικά, που βρίσκεται εντός της Β’ ζώνης, το κόμιστρο μειώνεται από 1,70 ευρώ σε 1,20 ευρώ για το κανονικό εισιτήριο και από 0,80 ευρώ σε 0,60 ευρώ για το μειωμένο εισιτήριο, μόνο, όμως, για τις ώρες αυξημένης κίνησης των επιβατών, δηλαδή από τις 6 έως τις 9 το πρωί και από 1.30 έως 3.30 το μεσημέρι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θεωρώντας ότι η μεταφορά διαφόρων υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών στο δημοτικό διαμέρισμα (π.χ. πολεοδομία), θα καταστήσει αναγκαία την αύξηση των μετακινήσεων από και προς τη συγκεκριμένη περιοχή τις συγκεκριμένες ώρες.

«Ο δήμος Ιωαννιτών θεωρεί σημαντική την προσπάθεια για την αστική αποκέντρωση του δήμου, με τη μεταφορά υπηρεσιών στο δημοτικό διαμέρισμα του Κατσικά (π.χ. πολεοδομία), όπου συνδυαστικά με την πολιτική μείωσης του κομίστρου μεταφοράς, θα συμβάλει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής. 

Επίσης, θεωρεί ότι το μειωμένο κόμιστρο θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους κατοίκους όλων των ωφελούμενων περιοχών να χρησιμοποιήσουν το Αστικό για τις μετακινήσεις τους, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρήση των αυτοκινήτων, με προφανή τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για την πόλη. 

Τέλος, είναι αυταπόδεικτη η άμεση οικονομική ελάφρυνση τόσο για τους τακτικούς χρήστες του Αστικού, όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες αφού η μείωση του εισιτηρίου θα κυμαίνεται από 23-30%», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας στην εισήγησή του, αιτιολογώντας την απόφαση επιδότησης του εισιτηρίου με το ποσό των 115.000 ευρώ ετησίως, που έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2017.

ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Πέραν, όμως, του μειωμένου κομίστρου που θα καλούνται πλέον να καταβάλουν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους, η σύμβαση που θα υπογραφεί, περιλαμβάνει και μια σειρά επιπρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για τον δήμο Ιωαννιτών. 

Οφέλη που αφορούν την κάλυψη περιοχών, στις οποίες δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αστική συγκοινωνία, αλλά και την πύκνωση τους σε σημεία που υπάρχουν λιγοστά δρομολόγια.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει και την πρόταση που κατατέθηκε, προβλέπεται η επέκταση των υπαρχόντων δρομολογίων των Μαρμάρων προς της περιοχή της Ολυμπιάδας, ώστε να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της περιοχής για τη μετακίνηση των κατοίκων προς τα Γιάννενα. Οι ώρες των δρομολογίων θα είναι στις 10 το πρωί και στις 5 το απόγευμα, σύμφωνα και με τις επιθυμίες των κατοίκων της Ολυμπιάδας. 

Επίσης, προβλέπεται η έναρξη δρομολογίων προς την περιοχή των Μελάνδρων μετά και την προβλεπόμενη διάνοιξη της οδού Δαβάκη, καθώς εντός του μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Οι ώρες και ημέρες των δρομολογίων θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με τον δήμο.

Στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών οφελών προβλέπεται η δημιουργία δύο τουλάχιστον νέων ημερήσιων δρομολογίων προς και από το Νεοχωρόπουλο, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη και για δημιουργία νέων δρομολογίων όπου καταστεί αναγκαίο και αφού παρατηρηθούν και καταγραφούν σε συστηματική βάση οι μεταβολές στις μετακινήσεις των πολιτών μετά το μειωμένο εισιτήριο. [agon.gr]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου