ΗΠΕΙΡΟΣ - Σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων | Epirus World

ΗΠΕΙΡΟΣ - Σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Η Future Voice σε συνεργασία με το ΚΕΚ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ και το ΚΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΤΡΕΩΣ ΚΔΒΜ2, διοργανώνει σε Πανελλαδικό επίπεδο σεμινάρια 105 ωρών για τη συμμετοχή όλων των πτυχιούχων ΑΕΙ-ΤΕΙ σε Εξετάσεις Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το κάθε σεμινάριο θα φέρει τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου και περιλαμβάνει :
65 ώρες Ασύγχρονης Τηλεκατάρτισης
32 ώρες Σύγχρονης Τηλεκατάρτισης
8 ώρες Εκπαίδευση Δια Ζώσης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΠΕΠ , όλοι όσοι είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή σε άλλα Μητρώα Εκπαιδευτών (π.χ. ΛΑΕΚ) και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών φορέων που ανήκουν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών, δικαιούνται να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης.Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι εκτός του σεμιναρίου, ο υποψήφιος πρέπει να φροντίσει ο ίδιος να ενταχθεί πριν τις εξετάσεις σε ένα μητρώο εκπαιδευτών όπως για παράδειγμα το ΛΑΕΚ, που η διαδικασία είναι εύκολη.

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το σεμινάριο αυτό είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή του υποψήφιου στις Εξετάσεις Πιστοποίησης και την ένταξή του στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ. Η ένταξη αυτή αποτελεί και τη μόνη επιλογή για να είναι κάποιος εισηγητής σε σεμινάρια που απαιτούν πιστοποιημένους εκπαιδευτές (παράδειγμα VOUCHER).
Έχει πολύ μεγάλη απήχηση σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων συναφών με την εργασία και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (π.χ. Οικονομία, Πληροφορική, Ξένες Γλώσσες κ.α.), αλλά και πτυχιούχους σε κλάδους αιχμής (π.χ. Τουρισμός, Αγροτικά κ.α.).
Επίσης ο πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων:
α) Προηγείται σε τυχόν προσλήψεις προσωπικού σε δομές που ασχολούνται με την Εκπαίδευση Ενηλίκων, όπως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα ΙΕΚ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Δήμων κλπ.
β) Έχει επιπλέον μοριοδότηση για την επιλογή Διευθυντών ΙΕΚ και ΣΔΕ .
γ) Υπάρχει ψηφισμένη διάταξη ότι για να διδάξει κάποιος σε πάσης φύσεως σεμινάρια ή προγράμματα που αφορούν ενήλικες θα πρέπει να είναι ενταγμένος στο παραπάνω μητρώο (ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΕΚ, ΚΔΒΜ κλπ). Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα εφαρμοστεί γιατί είναι Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Με τις Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 2844/23-10-2012 και 2451/1-10-13) καθορίστηκε το Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Το σύστημα αυτό θα αντικαταστήσει το προηγούμενο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, (Εισαγωγικό Μητρώο Α και Μητρώο Β), που ο ΕΟΠΠΕΠ ως πρώην ΕΚΕΠΙΣ είχε συστήσει στα τέλη της δεκαετίας του 90 και το οποίο είχε σταματήσει να πιστοποιεί εκπαιδευτές ενηλίκων από το 2008.Στο νέο πλαίσιο ο ΕΟΠΠΕΠ θα συγκροτήσει Μητρώο Εκπαιδευτών Μη Τυπικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια («Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων») με στόχο την αναβάθμιση του συστήματος της μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης, τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων και την ουσιαστική αναβάθμιση των προσόντων των εκπαιδευτών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού και τις διατάξεις του Ν.4342/2015, (ΦΕΚ 143/Α’/9-11-2015) από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 η Πιστοποιημένη Εκπαιδευτική Επάρκεια θα αποτελέσει προϋπόθεση προκειμένου ο εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης.Κατά συνέπεια, δεν θα μπορεί πλέον κανένας εκπαιδευτής ενηλίκων, ο οποίος δεν είναι πιστοποιημένος από τον ΕΟΠΠΕΠ, να διδάσκει σε προγράμματα συμπληρωματικής εκπαίδευσης, σε σεμινάρια, σε επιμορφώσεις που οργανώνονται από φορείς Δια Βίου Μάθησης (Πανεπιστήμια, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης), που χρηματοδοτούνται, (τα προγράμματα), από το νέο ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκούς Πόρους. Θα μπορεί εάν δεν έχει την εκπαιδευτική επάρκεια, να διδάσκει μόνο σε αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Η διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων είναι σύμφωνη με το περιεχόμενο του εκάστοτε ισχύοντος πιστοποιημένου Επαγγελματικού Περιγράμματος Εκπαιδευτή Ενηλίκων και σε αντιστοιχία με το Πλαίσιο Προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία πιστοποίησης μετά από υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών από τους υποψηφίους, εφόσον κριθούν έτοιμοι και ικανοί περιλαμβάνει γραπτή εξεταστική δοκιμασία και παρουσίαση μικροδιδασκαλίας.

Με βάση τις ανωτέρω εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο τεκμαίρεται ότι σκοπός του συγκεκριμένου επιμορφωτικού προγράμματος είναι η ενίσχυση της εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτών μη τυπικής εκπαίδευσης, οι οποίοι εκπαιδεύουν και καταρτίζουν ομάδες ενηλίκων, στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας τους καθώς και η ουσιαστική προετοιμασία υποψηφίων εκπαιδευτών ενηλίκων για τις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού).
"Η Future Voice θα σας εξυπηρετήσει για τις περιοχές:
Ιωάννινα - Άρτα - Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα - Λευκάδα - Κέρκυρα και την υπόλοιπη Ήπειρο
Τηλ. 2651020777 - Ναπολέων Ζέρβα 42Β Ιωάννινα
Τηλ. 2681 4000 37 - Περιφερειακή Οδός Άρτας
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου