Άρτα: Αναβίωσε το έθιμο των Μπαντίδων | Epirus World

Άρτα: Αναβίωσε το έθιμο των Μπαντίδων

Αποκριάτικη εκδήλωση από τον Μ/Φ Σύλλογο «Σκουφάς».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Σκουφάς» διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου εκδήλωση αναβιώνοντας το παλιό αποκριάτικο έθιμο των Μπαντίδων.

Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της Άρτας πλήθος κόσμου διέσχισαν όλη την οδό Σκουφά ντυμένοι μπαντίδοι και γιατρούδες τραγουδώντας και χορεύοντας με τη συνοδεία μουσικών οργάνων παρασύροντας μικρούς και μεγάλους στο ρυθμό τους.

Και λίγα λόγια για το έθιμο των μπαντίδων
Όταν η Άρτα έπεσε στα χέρια των Τούρκων, το 1449, ο αντιπρόσωπος του σουλτάνου στη Θεσσαλονίκη παραχώρησε στους Αρτινούς μετά από αίτημά τους το προνόμιο να μασκαρεύονται στις Απόκριες.

Αργότερα, κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο το 1853-56 οι Αρτινοί έβγαλαν το δίστιχο:
«Πάει το μαλακό σ’ Παπούλια μ’, πάει το μεντζικό σ’,
το πήραν οι μπαντίδ’ Παπούλια μ', το παν στο Μονολιό» που συμβόλιζε τα πολεμικά γεγονότα εκείνου του καιρού. 

Το Μαλακώφ ήταν Ρωσικό οχυρό και ο Μεντζικώφ ήταν Ρώσος πρίγκιπας που το υπεράσπιζε. 

Ο Παπούλιας, εύθυμος τύπος της εποχής και γλεντζές, έπαιρνε από την κυρά Βαρζέλαινα, που ήταν γυναίκα του Ρώσου υποπρόξενου στην Άρτα, ένα μαλακό και ένα μεντζικό που ήταν γυναικεία φορέματα και ξεκίναγε μασκαρεμένος με την παρέα του από τον πλάτανο, το σημερινό Κακαβά, τραγουδώντας και πειράζοντας τον κόσμο που συναντούσαν στο δρόμο. 

Από το Μονοπλιό ξεκίναγε άλλη παρέα ντυμένοι και μασκαρεμένοι, οι Μπαντίδοι. Ανταμώνανε κάπου στον κεντρικό δρόμο και άρχιζαν τα πειράγματα και τις κατραπακιές. 

Οι μπαντίδοι έβγαζαν του Παπούλια το μαλακό και το μεντζικό και το πήγαιναν στο Μονοπλιό τραγουδώντας το παραπάνω τραγούδι.

Οι μπαντίδοι ήταν οι μάγκες της εποχής. Παλιότερα φορούσαν φουστανέλες και στο μεσοπόλεμο παπούτσια με ψηλό τακούνι, παντελόνι χωρίς ζώνη, ζωσμένοι με ένα μαντήλι που το έδεναν και άφηναν τα κρόσσια να κρέμονται από τη δεξιά μεριά του παντελονιού.
Φορούσαν πουκάμισο χωρίς γραβάτα, γιλέκο και σακάκι ριγμένο στον ώμο. Στη ζώνη είχαν κρυμμένο ένα μαχαίρι, που φαινόταν μόνο η λαβή του.

Αν δεν είχαν πολλά μαλλιά, φορούσαν την τραγιάσκα χαμηλά ώστε να φαίνεται μόνο το ένα μάτι, διαφορετικά φορούσαν την τραγιάσκα προς τα πίσω για να φαίνεται το μαλλί.
Οι μπαντίδοι δεν άφηναν κανέναν σε χλωρό κλαρί και ιδιαίτερα τους πλούσιους: ή τους περιπαίζανε ή τους κλέβανε διάφορα πράγματα.

Μαρία Κοτρούμπελο
ixotisartas.gr
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου