ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Μπήκαν οι υπογραφές για το «Σπίτι του Δεσπότη»! | Epirus World

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Μπήκαν οι υπογραφές για το «Σπίτι του Δεσπότη»!

Tο Αρχοντικό του Χουσεΐν Μπέη (γνωστό ως «Σπίτι του Δεσπότη»), μοναδικό Μνημείο Γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, θα σωθεί, ευτυχώς, από κατάρρευση!
Χάρις στην αποτελεσματική παρέμβαση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, δρομολογήθηκε η αποκατάσταση-ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου της οδού Πινδάρου.

Προγραμματική Σύμβαση
Η υπογραφείσα από τους ανωτέρω Προγραμματική Σύμβαση, αφού εγκρίθηκε από την Υπουργό Λυδία Κονιόρδου και υπεγράφη από την Γενική Γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, επεστράφη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αρμόδια Υπηρεσία για την υλοποίηση της Σύμβασης.

Έργο 300 χιλ. ευρώ
Το έργο –υποστήλωση, αντιστήριξη εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου και άλλες εργασίες– είναι προϋπολογισμού 300 χιλ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.Αυτές, βέβαια, είναι οι βασικές εργασίες. Οι φθορές του Μνημείου είναι μεγάλης έκτασης και για την ολοκλήρωση των εργασιών θα απαιτηθούν πολλαπλάσια χρηματικά ποσά. Οπωσδήποτε θα βρεθούν αφού υπάρχουν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση ιστορικών Μνημείων...

Είχε απορριφθεί πρόταση 
Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι, προ 12ετίας –το 2005– ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, υπέβαλε αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά –και σχετικό προϋπολογισμό– στην τότε Περιφέρεια Ηπείρου, για την αποκατάσταση – ανάδειξη του ιστορικού Μνημείου, το οποίο απερρίφθη.Στο σχετικό έγγραφο (αριθ. Πρωτ. 2706/18.4.2005, την απόρριψη του αιτήματος έκανε ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Πανοζάχος, γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:«Έχει εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της πρόσκλησης με την ένταξη πράξεων που προηγούνταν της συγκεκριμένης πρότασης. Ο τελικός δικαιούχος μπορεί να επανέλθει υποβάλλοντας αίτημα στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας ΠΕΠ Ηπείρου 2000-2006 για υποβολή προτάσεως στο Μέτρο 3.3, οπότε οι προτάσεις θα αξιολογηθούν εξ αρχής». Δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξε περαιτέρω σχετική ενέργεια.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου