Με τριάντα τρακτέρ καταφτάνουν σήμερα οι αγρότες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης | Epirus World

Με τριάντα τρακτέρ καταφτάνουν σήμερα οι αγρότες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Με τριάντα τρακτέρ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο του Δερβενίου, στην εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Καβάλας, προγραμματίζουν να φτάσουν σήμερα το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία ΧΑΝΘ. Η τροχαία έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη μετακίνηση τριάντα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου Θεόδωρος Χατζητομάρης.

Η σημερινή κινητοποίηση προετοιμάζει το έδαφος για το αυριανό συλλαλητήριο των αγροτών, στις 12 το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζootechnia». Στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος, χωρίς τρακτέρ, αγροτοκτηνοτρόφοι και αλιείες από διάφορα μπλόκα. Μεταξύ άλλων, το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα δώσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολης. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ταξιδέψουν και αγρότες από το μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα Σερρών.
Αγρότες προγραμματίζουν να «επισκεφθούν» την έκθεση και το Σάββατο.

Η λεωφόρος Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς, μέσω των οποίων είναι εφικτή και η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Κλειστή τουλάχιστον έως και την Παρασκευή θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Οι αγρότες της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας έχουν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε ένδειξη καλής θέλησης αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν για όσους επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης.

Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και στον  κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία, ενώ στην άκρη του οδοστρώματος στην αερογέφυρα Πετροπόρου, στην εθνική οδό Τρικάλων -Λάρισας, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ αγρότες της ευρύτερης περιοχής του δήμου Φαρκαδόνας. Σήμερα θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην Καστοριά αγρότες από το μπλόκο που έχει στηθεί στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Για σ ήμερα προγραμματίζουν αποκλεισμό από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων. «Στόχος τού αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος. Για την Παρασκευή 3/2, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μόσχος απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα προς όλους του πολίτες, από όποια επαγγελματική τάξη και αν προέρχονται, να συμμετάσχουν.

Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Στο μεταξύ, στήθηκε και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας επίσης, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας. Σήμερα συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φλώρινας, των χωριών Βοίου, της Νεάπολης και του Τσοτυλίου, προκειμένου να καθορίσουν το ακριβές σημείο όπου θα στήσουν το μπλόκο τους.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις αγροτών σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με αποκλεισμούς εθνικών οδών και συγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων δίπλα από οδικές αρτηρίες.

Στην Ηλεία, οι αγρότες απέκλεισαν για λίγες ώρες την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος της περιοχής Λατίφι και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Στην Αχαΐα, αγρότες έχουν αρχίσει να σταθμεύουν αγροτικά μηχανήματα δίπλα από την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γραμματέας του αγροτικού συλλόγου δυτικής Αχαΐας Δημήτρης Φλίγγος, συγκέντρωση μηχανημάτων θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή, χωρίς όμως να γίνει αποκλεισμός της εθνικής οδού. Ωστόσο, την Κυριακή το απόγευμα συγκαλείται γενική συνέλευση, όπου θα αποφασιστεί αν θα κλιμακωθούν ή όχι οι κινητοποιήσεις. Στην Αιγιάλεια, αγρότες αποκλείουν κάθε απόγευμα για περίπου τρεις ώρες την εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ δίπλα από την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, αλλά δεν έχουν πάρει απόφαση για αποκλεισμό του δρόμου. Επίσης, στην περιοχή της Βόνιτσας αγρότες προχωρούν κάθε μεσημέρι σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Βόνιτσας - Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου της «Βρυσούλας».
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου