Γιάννενα: Άγνωστες πτυχές της Ηπείρου αποκαλύπτουν τα Οθωμανικά Αρχεία | Epirus World

Γιάννενα: Άγνωστες πτυχές της Ηπείρου αποκαλύπτουν τα Οθωμανικά Αρχεία

Άγνωστα στοιχεία για τα Γιάννενα, το Μέτσοβο και το Ζαγόρι, έρχονται στο φως της δημοσιότητας από μελέτες του αναστηλωτή και Διδάκτορα Ιστορίας της Πολεοδομίας κ. Παναγιώτη Κοντόλαιμου που σχετίζονται με την περιοχή της Ηπείρου κατά την Οθωμανική Περίοδο. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν σε ειδική εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στα Γιάννενα, στην οποία παρουσιάστηκαν οι ιστορικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της διερεύνησης του Ιστορικού παρελθόντος των οικισμών των Άνω και Κάτω Πεδινών μέσα από τις οθωμανικές απογραφές του 1564 και 1602. Εκείνο που διαπιστώνεται είναι η ευμάρεια των οικισμών αυτών μέσα από την φορολογητέα παραγωγή τους καθώς και την πληθυσμιακή τους σύνθεση που περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία όπως τα ονοματεπώνυμα των αρχηγών των τοπικών οικογενειών του 16ου αιώνα. 

Στην ίδια παρουσίαση, συμπεριλήφθηκαν και τα πρώτα πορίσματα της έρευνας του κ. Κοντόλαιμου που μόλις ξεκίνησε για το Μέτσοβο και την ιστορία του. 


Παρουσιάστηκαν μεταξύ των άλλων το πρώτο φορολογικά κατάστιχο της περιοχής του 1454, καθώς και λιτά έγγραφα που σχετίζονται με τα φιρμάνια των προνομίων του Μετσόβου, όπως ένα ανέκδοτο ως τώρα φιρμάνι του 1768.Τέλος, παρουσιάστηκε το τμήμα της εργασίας της αναστηλωτικής ομάδας του Τεμένους της Καλούτσιανης, που αφορά την τεκμηρίωση του μνημείου και των φάσεών του μέσα από τα οθωμανικά αρχεία. 

Η έρευνα απέδωσε το ιδρυτικό έγγραφο του ιερού βακουφιού που διοικούσε το τέμενος, μαζί με όλες τις σχετικές πληροφορίες για την διοίκηση και τα οικονομικά του τεμένους που αποδεικνύουν την οικοδόμησή του το 1730 και την εκτεταμένη περιουσία του που απλωνόταν σε μια έκταση από το Αργυρόκαστρο και τα Γιάννενα ως και τα Γρεβενά, έκταση που αποδεικνύει και την εμβέλεια της πόλης των Ιωαννίνων στις αρχές του 18ου αιώνα.[epirusgate]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου