Γιάννενα: Στον «πάγο» τα έργα στο αεροδρόμιο | Epirus World

Γιάννενα: Στον «πάγο» τα έργα στο αεροδρόμιο

Χωρίς νέο αεροσταθμό κινδυνεύει να μείνει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «παγώνει» όλα τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης στα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, εάν δεν ολοκληρωθεί η μεταβίβασή τους στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Τα αεροδρόμια, όπως αυτό των Ιωαννίνων, που δεν ανήκουν στο πακέτο των 14 περιφερειακών που θα περιέλθουν στο σχήμα Fraport-Slentel, έχουν περάσει με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει προσλάβει συμβούλους για να εκπονήσουν μελέτη για τη βιωσιμότητά τους, προκειμένου, όταν αυτά περιέλθουν στο νέο υπερταμείο, να έχει αξιολογηθεί ποια μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά και ποια όχι.

Η πρόθεση του υπουργείου να διακόψει ουσιαστικά τη ροή χρηματοδότησης, που έτσι κι αλλιώς γινόταν με πολλά προβλήματα και τον ανάδοχο να απειλεί συχνά-πυκνά με διάλυση της εργολαβίας, έγινε γνωστή δια της πλαγίας. 
Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη για το αεροδρόμιο της Χίου, δήλωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένη να κάνει έργα σε αεροδρόμια που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. 

«Το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει -και πιστεύω ότι έχει ολοκληρωθεί- τη μελέτη για το αν αυτά τα αεροδρόμια είναι βιώσιμα ή δεν είναι. 

Περιμένουμε, λοιπόν, πότε αυτά τα αεροδρόμια θα πάνε στο νέο Υπερταμείο, προκειμένου να μην είναι για ιδιωτικοποίηση και να προχωρήσουμε στα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε στη δευτερολογία του: «Εμείς τα λεφτά του ελληνικού λαού δεν τα χαλαλίζουμε. 
Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε έργα εκσυγχρονισμού σε αεροδρόμια, αν αυτά είναι προς ιδιωτικοποίηση. Όταν αυτό επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι προς ιδιωτικοποίηση, θα προχωρήσουμε».

Η εξέλιξη αυτή είναι η χειρότερη δυνατή, καθώς το πιθανότερο είναι η ανάδοχος εταιρεία «Τομή» να υποβάλει νέο αίτημα διάλυσης της εργολαβίας για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, από τη στιγμή, μάλιστα, που δε δείχνει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη διάθεση να προχωρήσει στο δύσκολο κομμάτι της ανακατασκευής και επέκτασης του αεροσταθμού. 

Το γεγονός έρχεται να «ναρκοθετήσει» ουσιαστικά και τις όποιες προσπάθειες για αναβάθμιση, καθώς ένα αεροδρόμιο χωρίς έναν σύγχρονο αεροσταθμό, σε καμία περίπτωση δε θα μπορεί να προσελκύσει διεθνείς πτήσεις, αλλά και να ανταγωνιστεί το αεροδρόμιο του Ακτίου, που θα αναβαθμιστεί σημαντικά με τις επενδύσεις που σχεδιάζει η Fraport. [agon.gr]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου