Άρτα: Και στην Άρτα ο Τοπικός Αστυνόμος | Epirus World

Άρτα: Και στην Άρτα ο Τοπικός Αστυνόμος

Και στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο Δήμο Νικολάου Σκουφά στην Άρτα θα εφαρμοστεί ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσιάστηκε ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος. 

Από τη ηγεσία του Σώματος παρέστησαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας. 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας αναφερόμενος στο θεσμό του Τοπικού Αστυνόμου τόνισε: «Πριν από περίπου 11, χρόνια, με τις διατάξεις του τότε Προεδρικού Διατάγματος 48/2006, θεσπίστηκε ένα νέο όργανο στην περιφερειακή επιχειρησιακή δομή της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Ο “Τοπικός Αστυνόμος”! Όμως, η συγκεκριμένη, αναμφίβολα θετική και καινοτόμος, πρωτοβουλία ουδέποτε υλοποιήθηκε ουσιαστικά. Ίσως επειδή επιχειρήθηκε σε λάθος χρόνο. 

Ίσως επειδή ουδέποτε είχαν δημιουργηθεί οι σταθερές και συγκροτημένες εκείνες προϋποθέσεις που θα εξασφάλιζαν την αποτελεσματική αξιοποίηση του νεοπαγούς αυτού οργάνου. Ίσως επειδή ο βασικός προσανατολισμός και οι προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας την εποχή εκείνη δεν περιελάμβαναν τον Τοπικό Αστυνόμο. 

Σήμερα, όμως, 11 χρόνια μετά, η Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία αποφασίζουν να ενεργοποιήσουν και να στηρίξουν το θεσμό του Τοπικού Αστυνόμου: Γιατί, πλέον, με την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, διαδικασία η οποία ως γνωστόν βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης, διαμορφώνεται ένα σύγχρονο, σταθερό και ορθολογικό οργανωτικό περιβάλλον. Αυτό ακριβώς το περιβάλλον στο οποίο ο Τοπικός Αστυνόμος έχει θέση, έχει ρόλο, έχει σκοπό. 

Γιατί ο Τοπικός Αστυνόμος, ως βασικός συνδετικός κρίκος του Αστυνομικού Τμήματος, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και ανήκει οργανικά, με την τοπική κοινωνία, εκφράζει αυτό ακριβώς που αποτελεί βασική κατεύθυνση και κύριο προσανατολισμό του Σώματος. Την εξωστρέφεια, τη σύγκλιση της Αστυνομίας με την κοινωνία, την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας του αστυνομικού με τον πολίτη. 

Γιατί ο Τοπικός Αστυνόμος εντάσσεται σήμερα σ’ ένα συμπαγές περιφερειακό σύστημα αστυνόμευσης, όχι για να καλύψει ουσιαστικά λειτουργικά ή επιχειρησιακά κενά ή ελλείμματα των Υπηρεσιών, τα οποία, άλλωστε, συνεκτιμήθηκαν και αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της αναδιάταξης-αναδιοργάνωσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας, αλλά βελτιώνοντας την ποιότητα του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών ιδίως της απομακρυσμένης ελληνικής περιφέρειας, εκπληρώνοντας την κοινωνική προσδοκία για καθημερινή παρουσία και άμεση επικοινωνία του πολίτη με τον αστυνομικό». 

O Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης πρόσθεσε: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι με το που ανακοινώθηκε ο θεσμός, ήδη έχουν υποβληθεί στον αντίστοιχο κλάδο, άλλα πέντε αιτήματα για να λειτουργήσει ο θεσμός σε αυτές τις περιοχές.  

Δεν θέλω να πω περισσότερα παρά μόνο ότι δεν είναι ο “σερίφης” του χωριού ή της απομακρυσμένης περιοχής. Με όσα προηγούμενα είπε ο κύριος Αρχηγός προσδοκούμε να δώσουν το κοινωνικό πρόσημο που έχει η Ελληνική Αστυνομία στη δράση τους οι τοπικοί αστυνόμοι και να αποτελούν τους φύλακες αγγέλους της περιοχής». 

Πού θα εφαρμοστεί Ο νέος θεσμός εφαρμόζεται σε 27 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στις περιοχές Σιδηρόνερο Δήμο Δράμας, Οικισμός Σώστης Δήμου Ιάσμου, Νέα Βύσσα Δήμου Ορεστιάδας, Μεταξάδες Δήμου Διδυμοτείχου, Λάβαρα Δήμου Σουφλίου, Κολινδρός Δήμου Πίνδας Κολινδρού, Πλαταμώνα Δήμου Δίου Ολύμπου, Τοπική Κοινότητα Μαυροθάλασσας Δήμου Βισαλτίας, Βελβεντό Δήμου Σερβίων Βελβεντού, Τσοτύλι Δήμου Βοϊου, Νεοχώριο Δήμου Νικολάου Σκουφά, Ανθιρό Καρδίτσας Δήμου Αργιθέας, Ραψάνη Δήμου Τεμπών, Πλατύκαμπος Δήμου Κιλελέρ, Μεσάγγαλα Παραλίας Εγάνης Δήμου Τεμπών, Πύλη Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας, Βασιλικού Δήμου Χαλκιδαίων, Αυλίδα Δήμου Χαλκιδαίων, Γαρδίκη Ομιλαίων Δήμου Μακρακώμης, Υπάτη Δήμου Λαμιαίων, Ερατεινή Δήμου Δορίδας, Λεβίδι Δήμου Τριπόλεως, Φιλιατρά Δήμου Τριφυλλίας, Χώρα Δήμου Πύλου Νέστωρος, Αγία Βαρβάρα Δήμου Γόρτυνας, Καρδάμαινα Δήμου Κω και Κέφαλος Δήμου Κω. [ele.gr]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου