Το πρώτο έργο τέχνης που δημιουργείται στο διάστημα | Epirus World

Το πρώτο έργο τέχνης που δημιουργείται στο διάστημα

Ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που δεν «υπακούει» στους νόμους της βαρύτητας. Ένας σύγχρονος καλλιτέχνης, ο Ισραηλινός Eyal Gever και η Made in Space Inc. της NASA. «Παιδί» τους, το «Laugh Star», το πρώτο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε στο διάστημα.
Ναι, η τέχνη επεκτείνεται σε καινούργια πεδία. Τούτη τη φορά ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα του πλανήτη Γη. Δεν είναι η πρώτη φορά που έργα τέχνης εστάλησαν στο διάστημα – μεταξύ αυτών, έργα του Andy Warhol και τουDamien Hirst – αλλά το γλυπτό του Eyal Gever είναι το πρώτο έργο τέχνης ενός «γήινου» που δεν φιλοτεχνήθηκε στην επιφάνεια της Γης!
Ο Gever θεώρησε ταιριαστό να σχεδιάσει το γλυπτό του έχοντας ως θέμα το γέλιο ως σύμβολο της θετικής στάσης του ανθρώπου να εκτοξευθεί στο διάστημα. «Οι παλαιότερες ζωγραφιές στα σπήλαια ήταν ζωγραφιές χεριών, που ήταν ένας τρόπος δήλωσης και διακήρυξης της παρουσίας του ανθρώπου. Το #laugh είναι η εκδοχή αυτού, τον 21ο αιώνα. Μια μαθηματικά ακριβής περίκλειση του ανθρώπινου γέλιου, η οποία, απλά, πλέει στο διάστημα, περιμένοντας να την ανακαλύψει κάποιος» εξηγεί ο Eyal Gever στο Designboom.
Στο πρότζεκτ δόθηκε η ονομασία «#laugh». Είναι μια εφαρμογή iOS, την οποία δημιούργησε ο Ισραηλινός καλλιτέχνης, και η οποία μας επιτρέπει να ηχογραφήσουμε το γέλιο μας και να στείλουμε σε αυτόν το ηχητικό αρχείο. Η εφαρμογή οπτικοποιεί – σε τρεις διαστάσεις – τα ηχητικά κύματα, η οπτικοποίηση έχει το όνομα «Laugh Star», εμείς, ως χρήστες μπορούμε να δούμε και ν' ακούσουμε όλα όσα έχει λάβει ο Gever, και να ψηφίσουμε την προτίμησή μας. Συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 και σε κάθε τρισδιάστατα εκτυπωμένο γλυπτό γέλιου δόθηκε το σχήμα ενός δαχτυλιδιού. Το πιο δημοφιλές γέλιο εκτυπώθηκε στον τρισδιάστατο εκτυπωτή, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και εκτοξεύθηκε στο διάστημα.
«Είναι σημαντικό να δει ο κόσμος ότι η τεχνολογία και η τέχνη δεν είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη» είπε στο Designboom ο διευθύνων σύμβουλος της Made in Space Inc.
Η θυγατρική της NASA και ο Eyal Gever θα παρουσιάσουν, στο South By Southwest Festival, στις 13 Μαρτίου, το «Laugh Star».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου