Το Γυμνάσιο Μπιζανίου τίμησε τους Κύπριους αγωνιστές | Epirus World

Το Γυμνάσιο Μπιζανίου τίμησε τους Κύπριους αγωνιστές

Με ένα πλήρες πρόγραμμα εορτάστηκε η 21η Φεβρουαρίου στην Κύπρο από τα Γυμνάσια Μπιζανίου Ιωαννίνων και Λανίτειο Λεμεσού. Κοινή αφετηρία των δύο σχολείων ήταν ο Χριστόδουλος Σώζος, ο εν ενεργεία δήμαρχος Λεμεσού το 1912 που κατατάχθηκε εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους, πολέμησε στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα και σκοτώθηκε στις μάχες του Μπιζανίου στον προφήτη Ηλία στις 6 Δεκεμβρίου το 1912. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου με επίσκεψη στο ιστορικό αρχείο της Λεμεσού όπου υπάρχει αίθουσα «Χριστόδουλου Σώζος» και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμά του στον Δημοτικό Κήπο της πόλης τον οποίο ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε. Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, τα δύο σχολεία αδελφοποιήθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία μαθητών των δύο σχολείων και του νυν δημάρχου Λεμεσού Νίκου Νικολαϊδη. 

Την αδελφοποίηση υπέγραψαν εκτός από τον δήμαρχο ο διευθυντής του Γυμνασίου Μπιζανίου κ. Μαγειρίας Μιχαήλ και η διευθύντρια του Λανιτείου Γυμνασίου κα Άννα Γιακουμή. Ο κ. Μαγειρίας παρέδωσε στον δήμαρχο Λεμεσού επιστολή – χαιρετισμό από τον δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε κοινή εκδήλωση των δύο σχολείων, αφιερωμένη στον Κύπριο ήρωα. μέσα στο κατάμεστο θέατρο του Λανιτείου Γυμνασίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλες οι τοπικές αρχές της Λεμεσού. 

Ο επαρχιακός επιθεωρητής εκπαίδευσης Λεμεσού κ. Ιωάννης Ευθυμίου τόνισε στον χαιρετισμό του την ιστορικότητα της στιγμής, καθώς η συνεργασία των δύο σχολείων συνεχίζει τους άρρηκτους δεσμούς Κύπρου και Ιωαννίνων που ξεκίνησε η θυσία του Χριστόδουλου Σώζου το 1912. Τα δύο σχολεία συνεργάστηκαν άψογα και κατόρθωσαν να παρουσιάσουν τον βίο και την πολιτεία του Κύπριου δημάρχου σε ένα συγκινητικό πρόγραμμα που άγγιξε τους θεατές. 

Στο πρώτο μέρος το Λανίτειο Γυμνάσιο δραματοποίησε την πολύπλευρη, πρωτοποριακή δράση του δημάρχου Σώζου στη Κύπρο με συνοδεία χοροδράματος, ενώ στο δεύτερο μέρος το Γυμνάσιο Μπιζανίου παρουσίασε μέσα από τις επιστολές του Σώζου την στρατιωτική πορεία του στην Ελλάδα και ανέδειξε τον ηρωικό του θάνατο σε ένα θεατρικό δρώμενο σε δύο πράξεις. Συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά στους χώρους τιμής του ήρωα στα Ιωάννινα από τον δήμο Ιωαννιτών, δηλαδή στο λόφο του Αβγού και στην προτομή του στον χώρο της Λίμνης Παμβώτιδος. 

Την παράσταση συνόδευε η χορωδία του Λανιτείου και την έκλεισε η χορευτική ομάδα του Γυμνασίου Μπιζανίου με παραδοσιακούς χορούς από την Ήπειρο. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν για το Γυμνάσιο Μπιζανίου οι Χρυσούλα Κουλούρη και Βασίλης Βρυώνης. Τα δύο σχολεία καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.[epirusgate]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου