Θεσπρωτία: 110 αντικείμενα μεγάλης αξίας από εννέα αρχαίους τάφους στη Γλούστα Φιλιατών! | Epirus World

Θεσπρωτία: 110 αντικείμενα μεγάλης αξίας από εννέα αρχαίους τάφους στη Γλούστα Φιλιατών!

Από εννέα κιβωτιόσχημους τάφους, που χρονολογούνται γύρω στα 300 π.Χ. και βρέθηκαν στο Κεφαλοχώρι Φιλιατών - Θεσπρωτίας (παλιά ονομασία Πλαγιά και Γλούστα), χτισμένο στις νότιες πλαγιές των βουνών της Μουργκάνας, προέρχονται 110 αντικείμενα, τέσσερις στλεγγίδες, εννέα χρυσά στεφάνια, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, μυροδοχεία κ.ά., τα οποία φυλάσσονται στην ειδική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας. 

Μεταξύ αυτών αποκαλύφθηκε οικογενειακός τάφος με το μέγεθος και τη μορφή των γνωστών από τη Θεσπρωτία κιβωτιόσχημων τάφων των ελληνιστικών χρόνων. 

Ο τάφος περιείχε έξι συνολικά ταφές - καύσεις με 53 συνολικά πήλινα αγγεία και μεταλλικά κτερίσματα, μεταξύ των οποίων πολύτιμα χρυσά κοσμήματα. Σύμφωνα με τα ευρήματα η πρώτη χρήση του τάφου τοποθετείται στο α' μισό του 2ου και τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.. 

Στο νότιο τμήμα του ήταν συγκεντρωμένες πήλινες τεφροδόχοι και άλλα μεγάλα αγγεία, ενώ ανάμεσα και εν μέρει κάτω από αυτά βρίσκονταν πήλινα μυροδοχεία, λυχνάρια και άλλα μικρότερα κτερίσματα. 

Στο κέντρο του εδράζονταν πήλινη τεφροδόχος και λίθινη κάλπη, ενώ από το βόρειο τμήμα του προέρχονταν τα πρωιμότερα ευρήματα. [katoci.blogspot.gr]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου