Συνεχίζει να ξετρελαίνει ο ipirotakis!!! | Epirus World

Συνεχίζει να ξετρελαίνει ο ipirotakis!!!

Τον ipirotaki σίγουρα οι περισσότεροι θα τον γνωρίζετε.
Έκανε την εμφάνισή του στο facebook πριν από δύο χρόνια και πραγματικά η χαρακτηριστική φιγούρα αλλά και οι φράσεις του δεν μπορούν να ξεχαστούν.
Φράσεις βγαλμένες από την καθημερινότητα και την ζωή στην Ήπειρο. Που ξεπηδούν από το παρελθόν με σκοπό να ζωντανέψουν αναμνήσεις αλλά και να διαδώσουν την παράδοση.
Πρόσφατα ο ipirotakis έδωσε συνέντευξη στο newmoney.gr και στην Σταυρούλα Πράσινου.
Το newmoney.gr γράφει για τον ipirotaki:
«Θα μπορούσε να είναι ο παππούς, ο θείος, ο αγαπημένος φίλος που μας θυμίζει την αξία της αυθεντικότητας, της πολιτιστικής ταυτότητας και της ντοπιολαλιάς.
Με άλλα λόγια, η μορφή αυτή είναι η επιστροφή στις ρίζες μας, εκεί όπου νιώθουμε ασφάλεια και θαλπωρή, ένα ταξίδι προς το παρελθόν.
Στην ουσία, είναι ένα σύγχρονο λεξικό με σκοπό την διάσωση αλλά και την διάδοση της ηπειρωτικής τοπικής διαλέκτου μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Ο ipirotakis γεννήθηκε στην Ήπειρο μεγαλώνοντας με τις εκφράσεις του παππού και της γιαγιάς του. Ασχολείται με τα ζώα για να βγάλει τα προς το ζην. Ήταν πριν δύο χρόνια που ξεκίνησε για να διαδώσει την ηπειρωτική διάλεκτο, να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι ή οι ξενιτεμένοι, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, πολλοί είναι αυτοί που τον συγχαίρουν για την προσπάθεια και του στέλνουν φωτογραφίες από Αμερική και Καναδά, νοσταλγώντας την πατρίδα».
Όσο για την συνέντευξη που έδωσε στο newmoney.gr και στην Σταυρούλα Πράσινου απλά διαβάστε την και πάθετε...:
1)Τι δουλειά κάνεις και πως θα πως αυτοχαρακτηρίζεσαι;
Τι δλεια να κάμου, τα γνωστά για ντ'περιουχή. Λίγα ζα, να χουμι να τρώμι, να τα φέρνουμι γύρα ψχούλαμ'
2) Πότε ξεκίνησες το σάιτ;
To θμάμι σα ψες. 21 Γενάρ' ήταν μιτά απ' κατ' τσίπρα. Μπήκα στο λαπιτόπ κι ξικίνσα. Η μάναμ φώναζι γκαβώθκις απαν στο κτι αλλά δεν τν'ακσα.
3) Τι πιστεύεις ότι δηλώνεις με την χρήση της τοπικής διαλέκτου;
Τι να δλώσου. Τίποτις, απλά συνεχάου και βγάνου προς τα έξω κατ' που ζούμι καθημερινά ιδώ, όχι στν ίδια έκτας' άλλα να ξερς με τσ'λέιξ και τις φράϊς αυτές...όλ' μα ολ' τσ'έρντε στου μυαλό εικόνις όπους η γιαγιά, η μάνατ'ς ο πάπς και τα συναφή.
4) Γιατί πιστεύεις ότι έχεις τόση απήχηση;
Επειδής ετς' ίνι κι στ'αλήθεια. Είνι αυθεντικό κι'αναμνήις απ'του καθιένα πουλλές. Προυχτές μο στλαν σκέψ, φουτογραφίες από Μελβούρν, απ'την Αμερική μέχρι κι απ'ν'του Κουρέα . Οι Ηπειρώτις είναι περήφαν' να ξερς. Δεν ξιχνάν ντ'πατρίδατς ούτε τα χούγιατς.
5) Εκτός από το facebook μπορούμε να σε βρούμε και αλλού;
Τήρα, σιάνουμε το θκόμας του σάιτ στου ipirotakis.gr ωπ ικί θα βρήισκς' στ'φράις αλλά κι αναμνηστικά να πέρνς κοντά σμα. Μ'το ζητάν όλ' κι οφείλου να του σιάσου. Α μι βρεις και στου ίσντα.
6) Γιατί τα Γιάννενα είναι μια από τις ωραιότερες ελληνικές πόλεις;
Να ξερς η Ήπειρος είναι γεμάτ' θησαυρούς. Σε κάθι λθαρ πως θα σκώις θαναβρις κάτ' μουναδικό. Δεν ξιχουρίζου μίνια μόνο πόλ' . Για τιμένα κάθι γωνιά έχει τη δικιάτς' χάρ κ'είνι η πιο καλύτερ' πιριουχή απ΄ολούθι. Θελς βνα έχ', θελς, πουτάμια έχ', θελς λαγκάδια, θελς' να πλατσουρίης. Τα πάντα έχ'.
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου