Έφηβοι από… χρυσάφι | Epirus World

Έφηβοι από… χρυσάφι

Πριν από ένα χρόνο δεν είχε καν αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα της ΑΪΚ Στοκχόλμης και σήμερα είναι ήδη παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ, απορρίπτοντας ακόμη και το ενδεχόμενο μετακίνησης στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 17χρονος Αλεξάντερ Ίσακ ξεπέρασε πλέον σε δύο κατηγορίες τον συμπατριώτη του, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και στη χώρα του θεωρείται ο διάδοχος του. Πριν από λίγες μέρες σκόραρε με την εθνική Σουηδίας και έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής, που καταφέρνει κάτι τέτοιο, ενώ τα περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, που ξόδεψε η Ντόρτμουντ για να τον αποκτήσει, ξεπέρασαν τα 7,8 εκατομμύρια ευρώ, που είχε δώσει ο Άγιαξ στην Μάλμε το 2001, για τον Ζλάταν. Και όλα αυτά, πριν καν ενηλικιωθεί. Ωστόσο, το ποσό που έβαλε στα ταμεία της η ΑΪΚ από τη μεταγραφή του Ίσακ δεν είναι το μεγαλύτερο που έχει δαπανηθεί ποτέ για έφηβο ποδοσφαιριστή. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει πιο ακριβές μεταγραφές 17χρονων παικτών.
Αλεξάντερ Πάτο
pdefxrs2
Για χάρη του έχει δοθεί το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία, για ποδοσφαιριστή που δεν είχε κλείσει καν τα 18. Τον Αύγουστο του 2007, η Μίλαν συμφώνησε με την Ιντερνασιονάλ για τη μεταγραφή του, έναντι 22 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, τότε, ήταν 17 ετών και 11 μηνών και λόγω του κανονισμού της FIFA, σχετικά με τους μη Ευρωπαίους κάτω των 18, ο Πάτο δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής με τους «ροσονέρι», πριν ενηλικιωθεί. Μία ημέρα μετά τα 18α γενέθλιά του έπαιξε σε φιλικό και έξι μήνες μετά έδωσε το πρώτο του επίσημο παιχνίδι με την Μίλαν.
Γκάρεθ Μπέιλ
pdefxrs3
Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να «έσπασε» τα ταμεία το καλοκαίρι του 2013 για να τον αποκτήσει, δίνοντας 100 εκατομμύρια ευρώ στην Τότεναμ (τότε παγκόσμιο ρεκόρ και σήμερα δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή μετά του Πογκμπά στην Γιουνάιτεντ), όμως και στο ξεκίνημά του ο Ουαλός ήταν... αλμυρός. Κι αυτό γιατί οι «πετεινοί» τον είχαν αποκτήσει το 2007 από την Σαουθάμπτον, έναντι 14,7 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο που τότε, ο Μπέιλ δεν ήταν ένας φτασμένος ποδοσφαιριστής, αλλά ένας έφηβος ηλικίας 17 ετών και 10 μηνών.
Άλεξ Οξλέιντ-Τσαμπερλέιν
pdefxrs4
Η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ εδώ και πολλά χρόνια έχει αποφασίσει να επενδύσει σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, είτε εκτός, είτε εντός Αγγλίας. Ένας από αυτούς ήταν ο Τσαμπερλέιν, τον Αύγουστο του 2011, όταν οι «κανονιέρηδες» τον απέκτησαν από την Σαουθάμπτον. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να δαπανήσουν το ποσό των 13,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο ομάδες έγινε μόλις μία εβδομάδα, πριν ο Άγγλος μέσος κλείσει τα 18 του χρόνια.
Θίο Γουόλκοτ
pdefxrs5
Στους «κανονιέρηδες» ανήκει μία ακόμη περίπτωση ποδοσφαιριστή, που σε μικρή ηλικία έγινε μεταγραφικός «ντόρος» για χάρη του. Μερικά χρόνια πριν τον Τσαμπερλέιν, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2006, Σαουθάμπτον και Άρσεναλ είχαν κάνει ένα ακόμη deal για παίκτη, που δεν ήταν καν 18 ετών. Για την ακρίβεια, ο Θίο Γουόλκοτ δεν είχε κλείσει ούτε τα 17, όταν οι δύο ομάδες ήρθαν σε συμφωνία, έναντι 10,5 εκατομμυρίων ευρώ. Επαγγελματικό συμβόλαιο με την Άρσεναλ υπέγραψε ανήμερα των 17ων γενεθλίων του (16 Μαρτίου 2006), ενώ το ντεμπούτο του το έκανε στις 19 Αυγούστου 2006. Δηλαδή, 17 ετών και 5 μηνών.
Πηγή: gazzetta.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου