ΑΡΤΑ- Μια εταιρεία έχει απλώσει τα φτερά των εξαγωγών της σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Λίβανο, Αμερική και Καναδά! | Epirus World

ΑΡΤΑ- Μια εταιρεία έχει απλώσει τα φτερά των εξαγωγών της σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Λίβανο, Αμερική και Καναδά!

Με στόχο την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και την προώθηση του ακτινιδίου στις ξένες αγορές δραστηριοποιείται η εξαγωγική εταιρεία «Kolios Fruit», η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει αποκτήσει την αποκλειστική πατέντα στην καλλιέργεια και την εμπορία του κιτρινόσαρκου ακτινιδίου στην Ελλάδα. Η Άρτα αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη στην καλλιέργεια ακτινιδίων, φτάνοντας τα 11.000 στρέμματα.Η εταιρεία ασχολείται με το εμπόριο φρούτων από το 1958. Σήμερα, με 250 στρέμματα στην καλλιέργεια ακτινιδίου και 200 στρέμματα με εσπεριδοειδή, έχει απλώσει τα φτερά των εξαγωγών της σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Λίβανο, Αμερική και Καναδά, διακινώντας μέχρι 3.500 τόνους. Φέτος, άνοιξε και η αγορά στην Ινδία, ενώ στα σχέδιά της είναι τα προϊόντα να φτάσουν και σε Αργεντινή, Μεξικό και Βραζιλία, αλλά και να αυξηθεί η καλλιέργεια στους 8.000 τόνους.

«Φέτος, τον Αύγουστο, υπογράψαμε συμβόλαιο με την εταιρεία Gold και έχουμε πάρει την αποκλειστική πατέντα για τα κιτρινόσαρκα ακτινίδια στην Ελλάδα για τη φύτευση και για την εμπορία», μας λέει ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας, Χρήστος Κολιός. Το ξεχωριστό γνώρισμα αυτού του ακτινιδίου είναι η γλυκύτητά του σε αντίθεση με τη γνωστή ποικιλία Hayworth. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ποικιλία θα καταλάβει το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς, το 40% στην Αμερική και τον Καναδά, ενώ στις ασιατικές αγορές τα πράγματα θα μοιραστούν με 50% κιτρινόμαυρο και 50% Hayworth.

Το ακτινίδιο θεωρείται μια καλή καλλιέργεια για τους παραγωγούς, με το κόστος να ανέρχεται στα 15 λεπτά. Φέτος, όμως, σύμφωνα με τον Χρ. Κολιό, η τιμή του δεν ήταν τόσο ικανοποιητική για τον παραγωγό, φτάνοντας τα 30 λεπτά, ενώ παλαιότερα άγγιζε ακόμη και τα 40 λεπτά. Η πτώση στην τιμή, όπως εξηγεί, οφείλεται στον ανταγωνισμό με την Ιταλία, η οποία αύξησε την παραγωγή της από 380.000 τόνους πέρυσι σε 580.000 τόνους, με αποτέλεσμα «εμείς να έχουμε τη χαμηλότερη τιμή». 

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα από 130.000 τόνους την περσινή χρονιά, φέτος παράχθηκαν πάνω από 170.000 τόνους. «Όσο περνάει ο καιρός, έρχονται νέες καλλιέργειες, με τις οποίες θα αυξηθεί και άλλο η παραγωγή», σημειώνει.«Έχουμε καταφέρει έναν συνδυασμό στην ποιότητα και τη συσκευασία, ώστε να έχουμε επιτυχία σε ό,τι αφορά την κατανάλωση», λέει ο Χρ. Κόλιος. 

Η εταιρεία έχει τη δική της ομάδα παραγωγών, καθώς και δύο γεωπόνους, οι οποίοι παρακολουθούν, επιβλέπουν και συμβουλεύουν τους καλλιεργητές, προκειμένου να πετύχουν καλύτερη παραγωγή.Φέτος, η εταιρεία διέθεσε μια ποσότητα και στην εσωτερική αγορά και, απ’ ό,τι φαίνεται, «αρέσει περισσότερο στα παιδιά. 

Στην αρχή, οι καταναλωτές, επειδή το έβλεπαν κίτρινο εσωτερικά, θεωρούσαν ότι είναι χαλασμένο. Πιστεύω, όμως, ότι σιγά σιγά θα πάρει τη θέση του στην αγορά», σημειώνει ο Χρ. Κολιός. [ypaitrhos.gr]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου