Αντιδράσεις και απειλές από την Τουρκία για του 8: Στείλτε πίσω τα καθάρματα | Epirus World

Αντιδράσεις και απειλές από την Τουρκία για του 8: Στείλτε πίσω τα καθάρματα

Σε υψηλούς τόνους ήταν οι αντιδράσεις της Άγκυρας, στην απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, απειλώντας με αντίποινα την ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί την έκδοση των οκτώ, ενώ υπογράμμισε πως η καθυστέρηση στην έκδοσή τους πλήττει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες Hurriyet, Sabah και Haberturk, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί πως θα λύσει το θέμα σε 15-20 μέρες:
«H Ελλάδα ακόμα δεν μας δίνει αυτά τα καθάρματα που διέφυγαν εκεί. Εγώ το αμέσως επόμενο απόγευμα τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν ότι "σε 15-20 ημέρες θα το λύσουμε". Αυτοί διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, θα πρέπει να δικαστούν εδώ. Γίνεται να διαφύγουν και να δικαστούν εκεί; Η καθυστέρηση των εργασιών της έκδοσης και βέβαια είναι αιτία να κλονισθεί η εμπιστοσύνη», φέρεται να είπε ο Ερντογάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι η μη έκδοση αποτελεί πολιτική και όχι νομική απόφαση και απείλησε με ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης της γείτονος ανέφερε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου «βλάπτει ανεπανόρθωτα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Η ελληνική απάντηση
Το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στις κατηγορίες του Ερντογάν, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας. Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα. Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου