Η αυστριακή δικαιοσύνη αποφαίνεται για την επιβολή ορίων στην υποδοχή προσφύγων | Epirus World

Η αυστριακή δικαιοσύνη αποφαίνεται για την επιβολή ορίων στην υποδοχή προσφύγων

Τη στιγμή που η αυστριακή κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση ειδικών του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Συνταγματικού Δικαίου, ως προς τις αποφάσεις της για την επιβολή ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ο πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει «παράνομη και αντισυνταγματική» την δια νόμου επιβολή ανώτατου ορίου στη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία.
Κατά την άποψη του, από τη σκοπιά του Κράτους Δικαίου, πρέπει να χορηγείται άσυλο σε κάθε άνθρωπο που πληροί τα κριτήρια του πρόσφυγα, και αυτό προβλέπουν η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος έχει επιβάλει από το Φεβρουάριο ανώτατο ημερήσιο όριο 80 ανθρώπων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί θα ανέλθει σε 37.500, έναντι των 90.000 που είχε υποδεχθεί η Αυστρία μέσα στην περασμένη χρονιά.
Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου επαινεί στις δηλώσεις του τις αξιόλογες προσπάθειες της αυστριακής κυβέρνησης να προχωρήσει «επιτέλους» στη διάκριση ανάμεσα σε αιτούντες άσυλο και σε πρόσφυγες στους οποίους δεν αναγνωρίζεται μεν καθεστώς ασύλου, αλλά που η ζωή τους απειλείται στη χώρα προέλευσής τους, κάτι που, όπως σημειώνει, δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Ο ίδιος ασκεί ταυτόχρονα κριτική για «καταστροφική αποτυχία» των κρατικών μηχανισμών, αναφέροντας πως αυστριακές υπηρεσίες, όπως η Ομοσπονδιακή Σύγκλητος Ασύλου είναι τόσο άσχημα οργανωμένες από άποψη προσωπικού, ώστε η διαδικασία χορήγησης ασύλου να διαρκεί χρόνια και ως εκ τούτου πολλοί πρόσφυγες χωρίς δικαίωμα προστασίας να παραμένουν επί μακρόν στην Αυστρία και να μην είναι πλέον δυνατή μια απέλαση στις πατρίδες τους.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου