Υπέρ του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θέρμη ο Τζιτζικώστας | Epirus World

Υπέρ του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θέρμη ο Τζιτζικώστας

Τη θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να δημιουργηθεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο 561 στην περιοχή της Θέρμης, μετέφερε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας κατά της διαδοχικές συναντήσεις του με τον γενικό γραμματέα Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών, Βασίλη Παπαδόπουλο και την συντονιστική επιτροπή κατοίκων των Διαβατών.
«Σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν συμφωνεί στο να γίνει το κέντρο αυτό εντός του αστικού ιστού. Άρα λοιπόν, προτάσεις όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το παλιό 424, ή το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα που προτάθηκαν από συγκεκριμένο δήμαρχο, δεν είναι κάτι με το οποίο η Περιφέρεια συμφωνεί», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας μετά τη συνάντηση του με τον κ. Παπαδόπουλο. Πρόσθεσε δε, ότι δεν είχε προηγηθεί διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και πως μετέφερε σχετικά στον γενικό γραμματέα τη δυσαρέσκεια του: «Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μιας πόλης, ή μιας περιοχής χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας» είπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι άκουσε τις προτάσεις των δημάρχων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας ως προς την δημιουργία εναλλακτικών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων. «Θα τις μεταφέρουμε προς την κυβέρνηση και θα προσπαθήσουμε να είμαστε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος», συμπλήρωσε.
Κατά τη συνάντησή του με την Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων των Διαβατών οι οποίοι είναι αντίθετοι στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κατάλαβε έστω και καθυστερημένα ότι έπρεπε να γίνει διάλογος με την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης».
«Ασφαλώς και οι δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να υλοποιηθούν, από τη στιγμή που υπάρχει και ζήτημα παραμονής της χώρας στη συνθήκη Σένγκεν, αλλά σε καμιά περίπτωση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας», τόνισε.
Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Αναστασία Γεωργιάδου, σημείωσε ότι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, προκύπτει ότι το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου δεν είναι κατάλληλος χώρος, «ούτε για την υγεία και την ασφάλεια των μεταναστών, αλλά ούτε και των κατοίκων των παρακείμενων περιοχών».
Οι συναντήσεις έγιναν παρουσία του πρόεδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρου Κυρίζογλου, ο οποίος επισήμανε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας διαιρέσει. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει ομοφωνία όλων των δημάρχων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρέπει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την ομοφωνία της Περιφέρειας, της ΠΕΔΚΜ και του τοπικού δημάρχου Θέρμης, να παραχωρήσει τμήμα του στρατοπέδου 561 στη Θέρμη και να μην παίξει το παιχνίδι της… πινακωτής», ανέφερε
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου