Τραμπ και Σάντερς «πήραν» το Νιου Χάμσαϊρ | Epirus World

Τραμπ και Σάντερς «πήραν» το Νιου Χάμσαϊρ

Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ επωφελήθηκε από τον θυμό των αμερικανών ψηφοφόρων εναντίον των παραδοσιακών πολιτικών για να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των ρεπουμπλικανών στην ανατολική πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ σήμερα, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς υπερίσχυσε της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η νίκη του 69χρονου Τραμπ εδραιώνει το προβάδισμά του στους ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ο σταρ τηλεοπτικών εκπομπών ριάλιτι έχει στηρίξει την καμπάνια του στην απέλαση των παράνομων μεταναστών και την προσωρινή απαγόρευση σε μουσουλμάνους να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο 74χρονος Σάντερς, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του δημοκρατικό σοσιαλιστή, υποστηρίζει την εξάλειψη της ανισότητας εισοδημάτων, τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων και τη δωρεάν πανεπιστημιακή παιδεία.
Στο Νιου Χάμσαϊρ πήρε 58% των ψήφων στην έως τώρα καταμέτρηση περίπου 29% εκλογικών κέντρων, μεγάλη διαφορά από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Κλίντον, η οποία θεωρείται ότι προηγείται του Σάντερς σε εθνικό επίπεδο, και η οποία κέρδισε το 40% των καταμετρημένων ψήφων, είπε το τηλεοπτικό κανάλι CNN.
«Να είστε σίγουροι ότι η νίκη μας απόψε θα εξασφαλίσει την απελπισμένη αντίδραση των χρηματοοικονομικών ελίτ της χώρας και του πολιτικού κατεστημένου οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν την καμπάνια μας να αλλάξουμε την Αμερική», είπε ο Σάντερς σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους υποστηρικτές του.
ΜΠΕΡΝΙ ΣΑΝΤΕΡΣ
Σε μήνυμά της, η οργανωτική ομάδα της καμπάνιας της Κλίντον ομολόγησε ότι είχε χάσει τις προκριματικές εκλογές στη πολιτεία. Ο επικεφαλής της καμπάνιας Ρόμπι Μουκ είπε σε υπηρεσιακό σημείωμα ότι οι δύο υποψήφιοι των δημοκρατικών είχαν μοιραστεί μεταξύ τους τις δύο πρώτες προκριματικές εκλογές -καθώς η Κλίντον κέρδισε τις εκλογές στην Άϊοβα, την πρώτη πολιτεία να διεξάγει προκριματικές, την περασμένη εβδομάδα- και πρόσθεσε ότι το χρίσμα του κόμματος «πολύ πιθανόν» να αποφασιστεί τον Μάρτιο.
Είπε επίσης ότι η υποστήριξη από μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους θα παίξει κεντρικό ρόλο στο μέλλον. Οι επόμενες αναμετρήσεις είναι στη Νεβάντα (δυτικές πολιτείες) και τη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) στο τέλος του μήνα.
«Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, για έναν Δημοκρατικό να κερδίσει το χρίσμα χωρίς ψηλά επίπεδα υποστήριξης από ΑφροΑμερικανούς και Ισπανόφωνους ψηφοφόρους», είπε ο Μουκ στο έγγραφό του, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η Κλίντον είναι σε θέση να χτίσει μια πλειοψηφία εκλογικών αντιπροσώπων τον επόμενο μήνα.
Σε ομιλία στους υποστηρικτές της η Κλίντον συνεχάρη τον Σάντερς και υποσχέθηκε να γίνει η υποψήφια που λύνει προβλήματα αντί απλώς να τα δηλώνει, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε δρόμο να διανύσει προτού κερδίσει την ψήφο των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.
Ο Τραμπ προηγήθηκε με 34%, ενώ ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς ήρθε δεύτερος μεταξύ των ρεπουμπλικανών με 16%, είπε το CNN, βάσει της καταμέτρησης περίπου 12% των καταμετρημένων ψήφων.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι των ρεπουμπλικανών συνωστίσθηκαν στη τρίτη θέση - ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους (γιός και αδερφός πρώην προέδρων) με 12%, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ (ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές της Άϊοβα) με 11%, και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μαρκ Ρούμπιο με 12%.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου