Γεφύρι της Άρτας το χιλιοτραγουδισμένο - Τι λέει ο θρύλος για το καμάρι της περιοχής | Epirus World

Γεφύρι της Άρτας το χιλιοτραγουδισμένο - Τι λέει ο θρύλος για το καμάρι της περιοχής

«Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες γιοφύριν εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν. Μοιρολογούν οι μάστορες και κλαιν οι μαθητάδες». Και ποιος δεν έχει ακούσει αυτούς τους στίχους για το διάσημο Γεφύρι ή Γιοφύρι της Άρτας όπως συνηθίζουν να το λένε.
Η λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα μ.Χ., στην πόλη της Άρτας αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και το πιο γνωστό αξιοθέατο που πρέπει να δει κανείς φτάνοντας στην πόλη.
Πρόκειται για το πιο ξακουστό γεφύρι στην Ελλάδα και αυτό βέβαια οφείλεται εκτός από την ομορφιά του και στον θρύλο για τη λεγόμενη «θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα» ώστε να χτιστεί. Το μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 145 μέτρα ενώ το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα. Έχει τέσσερις ημικυκλικές καμάρες οι οποίες δεν έχουν συμμετρία μεταξύ τους. Εκτός από ένα μνημείο αρχιτεκτονικής αποτελεί και ιστορικό μνημείο. Το 1881, όταν απελευθερώθηκε de jure (με συμφωνία) η Άρτα, το γεφύρι ήταν το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.
Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του γεφυριού, που κτίστηκε το 1864 από αυστριακό αρχιτέκτονα και σήμερα στεγάζει το λαογραφικό μουσείο, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φυλάκιο της Γέφυρας και αργότερα, δηλαδή μετά το 1881, ως μεθοριακός σταθμός, τελωνείο των Τούρκων.
art02

Τι λέει ο θρύλος

Σύμφωνα με το γνωστό δημοτικό τραγούδι 1300 κτίστες, 60 μαθητές, 45 μάστοροι υπό τον Αρχιμάστορα, προσπαθούσαν να κτίσουν τη γέφυρα της οποίας τα θεμέλια κάθε πρωί ήταν κατεστραμμένα. Σύμφωνα λοιπόν με τη λαϊκή παράδοση τελικά ένα πουλάκι με ανθρώπινη φωνή τους γνωστοποίησε πως για να στεριώσει η γέφυρα απαιτείται η ανθρωποθυσία της συζύγου του Πρωτομάστορα. Έτσι και έγινε με το τραγούδι να τελειώνει με κατάρες που καταλήγουν σε ευχές. «Αν τρέμουν τ' άγρια βουνά, να τρέμει το γιοφύρικι αν πέφτουν τ' άγρια πουλιά, να πέφτουν οι διαβάτες, 'τί έχω αδερφό στην ξενιτιά, μη λάχει και περάσει» λέει η γυναίκα την ώρα της θυσίας.
Η εικόνα του γεφυριού έχει κοσμήσει πίνακες, χαλκογραφίες, ξυλόγλυπτα και κεντήματα. Αποτελεί το καμάρι της πόλης και εδώ και εκατοντάδες χρόνια και πόλο έλξης για τους τουρίστες που φτάνουν στην περιοχή. Η ίδια η πόλη της Άρτας αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό όλες εποχές του χρόνου. Μια ζωντανή πόλη με πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες αλλά και σύγχρονο τρόπο ζωής. Ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στα όμορφα μέρη της Ηπείρου... Θα βρείτε πολλούς ξενώνες και οργανωμένα ξενοδοχεία και ταβέρνες με καλό, παραδοσιακό φαγητό.
art01art03art04art05art06
Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου