Αυτό είναι το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης: Πώς θα ευνοείται το δεύτερο κόμμα | Epirus World

Αυτό είναι το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης: Πώς θα ευνοείται το δεύτερο κόμμα

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά από προτροπή του Αλέξη Τσίπρα.
Με γνώμονα την παραδοχή ότι όσο η χώρα τελεί υπό καθεστώς επιτήρησης δεν θα μπορέσει κανένας κομματικός σχηματισμός να πάρει την αυτοδυναμία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον σχεδιασμό νέου εκλογικού νόμου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Παραπολιτικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επιτελείο του Πρωθυπουργού επεξεργάζεται μια σειρά προτάσεων με στόχο τη διασφάλιση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ως ηγετικού ρυθμιστικού παράγοντα στις κυβερνητικές εξελίξεις της χώρας, ακόμα κι αν είναι το δεύτερο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Παράλληλα, εξετάζεται και η ενίσχυση υφιστάμενων ή δυνάμει όμορων πολιτικών δυνάμεων εντός κι εκτός Βουλής.
Συγκεκριμένα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει την κατάργηση του ισχυρού πλεονεκτήματος των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Με τη νέα ρύθμιση, το μπόνους θα περιορίζεται στις 20 έδρες, ενώ ο αριθμός των 30 εδρών θα πηγαίνει στην πριμοδότηση συνασπισμών κομμάτων.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, με τον τρόπο αυτό υπάρχει περίπτωση να συμβεί το εξής παράδοξο… Το πρώτο κόμμα στις εκλογές να είναι πιο αδύναμο κοινοβουλευτικά, αδυνατώντας να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ το δεύτερο να βγει ενισχυμένο, καθώς εάν έχει συνάψει μια τυπική συμμαχία με έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό, θα μπορεί να μοιραστεί αναλογικά τις υπόλοιπες 30 έδρες που θα προβλέπει η νομοθεσία.
Δηλαδή, άλλος θα είναι ο νικητής των εκλογών και άλλος ο κυρίαρχος στη Βουλή.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου