Το «Κύμα» στην Αριζόνα που κόβει την ανάσα | Epirus World

Το «Κύμα» στην Αριζόνα που κόβει την ανάσα

Αποτελεί ένα από τα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη που πολλοί θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά βλέποντας τις φωτογραφίες. Το «Κύμα» είναι ένας εκπληκτικός σχηματισμός βράχων στα σύνορα των πολιτειών Αριζόνα και Γιούτα των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης με απαράμιλλη ομορφιά πολύ γνωστό σε πεζοπόρους και φωτογράφους για τα χρώματα και τις κυματιστές μορφές του, αλλά και για την δύσκολη διαδρομή μέχρι να φτάσει κανείς εκεί.
Το λεγόμενο «Κύμα» (Wave) το οποίο λέγεται έτσι λόγω της μορφής του, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες είναι φτιαγμένο από ψαμμίτη, δηλαδή έναν ιζηματώδη βράχο αποτελούμενο κυρίως από άμμο και χρονολογείται περίπου στα 190 εκατομμύρια έτη. Οι δύο κύριες κοιλότητες από τις οποίες αποτελείται το πέτρωμα έχουν 19 μέτρα πλάτος με 36 μέτρα μήκος και 2 μέτρα πλάτος με 16 μέτρα μήκος. Οι ειδικοί που έχουν μελετήσει το σημείο θεωρούν ότι παλιοί αμμόλοφοι έχουν μετατραπεί κατά τη διάρκεια των αιώνων σε έναν βράχο από τη συμπίεση.
Το εκπληκτικό τοπίο που καθηλώνει είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης από τον αέρα και τη βροχή. Ωστόσο, η υφή των βράχων δεν είναι τόσο σκληρή και γι’ αυτό το λόγο οι επισκέπτες και οι πεζοπόροι καλούνται να περπατούν με προσοχή στις εύθραυστες κορυφογραμμές.
Οι ρυθμικές και κυκλικά εναλλασσόμενες στρώσεις στο βράχο αντιπροσωπεύουν τις περιοδικές αλλαγές των ανέμων κατά τη διάρκεια της Ιουρασικής περιόδου, όταν οι μεγάλοι αμμόλοφοι «μετανάστευαν». Κρίνοντας από τα φυσικά χαρακτηριστικά διαφόρων σημείων σύμφωνα με τους επιστήμονες η παραμόρφωση αυτών πιθανόν αντιπροσωπεύει την καταπάτηση και την ανάδευση της άμμου από δεινόσαυρους.
Ιδανική στιγμή για να απαθανατίσει κανείς το Wave είναι λίγη ώρα πριν από το μεσημέρι, όταν δεν υπάρχουν σκιές στο κέντρο, αν και νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα οι σκιές μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εντυπωσιακές φωτογραφίες. Μετά από μια καταιγίδα δημιουργούνται κάποιες φυσικές «πισίνες» που μπορεί να διατηρηθούν εκεί για αρκετές ημέρες. Ακόμη και εάν κάποιος δεν μπορεί να γνωρίσει από κοντά αυτό το μαγευτικό μέρος, δημιούργημα της φύσης, οι φωτογραφίες μπορούν να βοηθήσουν για ένα νοητό ταξίδι...
Απολαύστε το!
ariz01ariz10ariz08ariz07ariz06ariz05ariz04ariz03ariz02
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου