Η εντυπωσιακή Καστροπολιτεία στο Μυστρά | Epirus World

Η εντυπωσιακή Καστροπολιτεία στο Μυστρά

Δύο μέρες μόνο, ένα σαββατοκύριακο δηλαδή, δεν αρκούν για να γνωρίσεις το Μυστρά, αλλά φτάνουν για να σε ταξιδέψουν στο χρόνο και να σε μαγέψουν. Να σε κάνουν μόλις φεύγεις, να οργανώνεις την επιστροφή σου εκεί. Η Καστροπολιτεία του, το μνημείο αυτό της UNESCO με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα αυτοκρατορικά παλάτια και τα μνημεία είναι κάτι μοναδικό που μπορεί να αντιληφθεί κανείς μόνο αν τα γνωρίσει από κοντά.
Πρόκειται για ένα σύνολο βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων που απέχει 6 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. Κάτω από τις ορθοπλαγιές του Ταϋγέτου, ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο και ένας λαβύρινθος από δρομάκια, κάνουν τον επισκέπτη να χάνεται ανάμεσα στα σπουδαία και εντυπωσιακά μνημεία του.
Στην πραγματικότητα ο Μυστράς χωρίζεται σε τρία βασικά επίπεδα: Το οχυρωμένο κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή, την Πάνω και την Κάτω Χώρα. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει όλα τα αξιοθέατα και να περιηγηθεί στην πλούσια ιστορία του τόπου. Από τα μέσα του 14ου αιώνα ο Μυστράς υπήρξε η πρωτεύουσα του δεσποτάτου του Μορέως και η βάση των Βυζαντινών στην Πελοπόννησο.
Ωστόσο, αργότερα το 1460 παραδόθηκε στους Τούρκους, ενώ τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα -αν και ο Μυστράς ήταν ακόμα κατοικημένος- η πόλη της Σπάρτης απορρόφησε τον πληθυσμό της ιστορικής καστροπολιτείας η οποία τελικά ερήμωσε.
Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες με τη μοναδική αρχιτεκτονική και τις εκπληκτικές τοιχογραφίες. Στο κάστρο θα απολαύσει κανείς τη μοναδική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα και στα παλάτια των δεσποτών του Μυστρά θα νιώσει να ξαναζωντανεύει ο μεσαιωνικός Μωριάς. Μια καλή ιδέα για ωραία περιήγηση είναι να ξεκινήσετε από την επάνω πύλη και να κατηφορίσετε έως την κάτω. Ο συνδυασμός της μοναδικής θέας και της ιστορίας που απλώνεται μπροστά σας θα σας καθηλώσει. Θα δείτε εκεί το συγκρότημα των Παλατιών, έδρα και κατοικία του Δεσπότη και της οικογένειάς του που επιβάλλεται με την παρουσία του στο πλάτωμα του λόφου. Πρόκειται για ένα σύνολο κτισμάτων, που άρχισε να κτίζεται σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυση του κάστρου του «Μυζηθρά» και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα.
Τα πλούσια μνημεία του Μυστρά και τα γοητευτικά τοπία θα σας κάνουν μάλλον να αναθεωρήσετε την παραμονή σας και για πάνω από ένα Σαββατοκύριακο αν έχετε τη δυνατότητα, ενώ αν δεν έχετε επισκεφτεί την περιοχή στο παρελθόν θα καταλάβετε πως μια επίσκεψη δεν είναι αρκετή και θα κανονίσετε εκ νέου ένα ταξίδι...
Όσα και αν γραφτούν για αυτό το μέρος της Ελλάδας ποτέ δεν είναι αρκετά, αν δεν το γνωρίσεις από κοντά. Στη γύρω περιοχή θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες για τη διαμονή σας και ταβερνούλες για να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης.
kastr13kastr01kastr02kastr03kastr04kastr05kastr06kastr07kastr08kastr09kastr10kastr11kastr12
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου