Όλες οι εκπλήξεις στη φορολογία για μπλοκάκια, ενοίκια, αγρότες και αποδείξεις | Epirus World

Όλες οι εκπλήξεις στη φορολογία για μπλοκάκια, ενοίκια, αγρότες και αποδείξεις

Ανατροπές με εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015, δηλαδή για τις δηλώσεις που θα γίνουν μέσα στο 2016.
Λίγες μέρες πριν από το τέλος του έτους, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εκτός από τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και συγκεκριμένα στη φορολογική κλίμακα με στόχο την είσπραξη περισσότερων εσόδων.

Οι αλλαγές στη φορολογία για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015 είναι:

1. Φορολογική κλίμακα. Σχεδιάζονται μικρές αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδηματικών τάξεων. Οι παρεμβάσεις, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, είναι μικρής κλίμακας, επισημαίνοντας ότι το 2016 θα γίνουν ριζικές αλλαγές στη φορολογία. Ακόμη δεν έχει καθοριστεί το όριο του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα υπάρξουν αυξήσεις. Σημειώνεται ότι τη νέα χρονιά θα πληρωθεί αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης.
Ολα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποκτήσει φέτος ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2016 πρόσθετους φόρους ύψους 314 εκατ. ευρώ, καθώς θα φορολογηθούν, αναδρομικά για όλο το 2015, με συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένους κατά 42,8% έως 185,7%.
Οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν αυξηθεί:
-στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
-στο 4% από 2,8% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ
-στο 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
-στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση που προκύπτει με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 75% για τα εισοδήματα του 2015. Περίπου 700.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75% του κύριου φόρου.
3. Εισοδήματα από ενοίκια. Αύξηση της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια με νέα κλίμακα. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ από τον φόρο που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια.
4. Αγρότες. Θα ανακοινωθούν οι επιβαρύνσεις για τους αγρότες με στόχο την είσπραξη, για τα εισοδήματα του 2015, περίπου 32 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων τους. Μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 75% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2015 δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.
5. Αλλαγές για τις αποδείξεις. Aπό την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ολες οι αποδείξεις και οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για να ισχύουν.
Ο κ. Αλεξιάδης στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΟΕΕ, αφού χαρακτήρισε δύσκολο τον Προϋπολογισμό του 2016, ανέφερε ότι εντός των προσεχών μηνών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προωθήσει τις ακόλουθες δέκα παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα:
1. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και εσόδων που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
2. Μέσα στον Δεκέμβριο, οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
3. Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015.
4. Τον Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου