Ρήγας: Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει συναίσθηση των ευθυνών μας | Epirus World

Ρήγας: Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει συναίσθηση των ευθυνών μας

«Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ποια επιλογή έχει γίνει και για ποιους λόγους και αντιλαμβάνονται την υποχρέωσή τους να περιφρουρήσουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, αλλά και τον νέο δρόμο που ανοίγει για το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, για τη συνοχή του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα θα θεωρούμε πλούτο τα ιδεολογικά ρεύματα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Στο κόμμα υπάρχει αυτή τη στιγμή συνεννόηση και κυρίως συναίσθηση των ευθυνών μας- αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η απόφαση της ΚΕ πέρασε σχεδόν ομόφωνα», δήλωσε ο κ. Ρήγας.
Αναφερόμενος στην πορεία και τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία δύσκολη για όλους, και πήρε αυτή τη μεγάλη ευθύνη για να ανταποκριθεί στη διάθεση του ελληνικού λαού που φάνηκε στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
«Οι στόχοι μας από την αρχή ήταν να τελειώσει το θέμα των κόκκινων δανείων, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να φτάσουμε και στα τωρινά ζητήματα, με κυρίαρχο τον ΑΔΜΗΕ. Όλα τα θέματα αυτά ολοκληρώθηκαν και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε ο κ. Ρήγας και υπογράμμισε ότι θετικά αποτελέσματα πλέον φαίνονται και στην προοπτική ανάπτυξης της χώρας. «Σε διάψευση όσων λέγονταν το καλοκαίρι για ύφεση -4%, οι προβλέψεις τώρα λένε πως η χρονιά θα κλείσει με μηδενική ύφεση. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να ανακάμψει η ελληνική οικονομία- πρέπει όμως να γίνουν πολλές τομές στη Δημόσια Διοίκηση και το κράτος, να γίνουν μεγάλες αλλαγές στη φορολογία και τη γραφειοκρατία», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Εμείς παλεύομε για να έρθουν καλύτερες μέρες για τη χώρα μας, παλεύουμε συναντώντας δυσκολίες, αλλά έχουμε πίστη και στρατηγική που θα λύσει τα προβλήματα. Μπορεί να μην εφαρμόζουμε το αρχικό μας πρόγραμμα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε από την επιτροπεία των θεσμών και να κάνουμε τη χώρα μας ανεξάρτητη. Έχουμε καταφέρει να περάσουμε αυτό το μήνυμα και στην Ευρώπη που αλλάζει σιγά-σιγά πορεία, και είμαι αισιόδοξος πως τελικά θα οδηγηθούμε σε εκείνα που έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό».
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την αρχή είχε δεσμευτεί πως δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, και αυτό επιτεύχθηκε, ενώ τώρα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οδεύει προς λύση με θετικό πρόσημο και το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Στο σημείο αυτό, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια απέτυχαν ακριβώς επειδή δεν άγγιζαν το θέμα των κόκκινων δανείων -που ήταν δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν, δεν είχαν εγγυήσεις κ.λπ. «Τώρα θα υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Ταυτόχρονα, έχει εξασφαλιστεί ο απόλυτος έλεγχος των εταιρειών διαχείρισης (funds), οι οποίες πρέπει να έχουν έδρα εντός της ΕΕ, να έχουν πάρει άδεια και να βρίσκονται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Και φυσικά, επιτρέπεται μόνο η πώληση δανείων που έχουν ως υποθήκη ακίνητο που δεν αποτελεί πρώτη κατοικία. Τίποτα, λοιπόν, δεν θίγει την πρώτη κατοικία, όπως είχαμε εξ' αρχής δεσμευτεί», ανέφερε ο κ. Ρήγας.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το ασφαλιστικό σύστημα σε πλήρη διάλυση, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν δικαίωμα να σηκώνουν τώρα αντιμνημονιακή σημαία και να μην καταθέτουν προτάσεις γιατί εκείνοι το έφεραν στο σημείο αυτό.
«Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε δεσμευτεί να λύσουμε το ασφαλιστικό και μάλιστα, σε βάθος χρόνου, να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή οι εκροές είναι υπερδιπλάσιες των εισροών, και αυτό πρέπει να αλλάξει, να βρεθούν πόροι ώστε να μπορούν να υπάρχουν συντάξεις και να βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι που τώρα μπαίνουν στον χώρο της εργασίας. Οι δικές μας προτάσεις θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν άλλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις», είπε ο κ. Ρήγας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσφυγικών ροών είπε ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη φιλοξενία τους. «Οι Έλληνες πολίτες, τα μέλη του κόμματος και της νεολαίας μας, αλλά και ο κ. Μουζάλας κάνουν πολύ μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τα hot spot πρέπει να λειτουργήσουν και τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να ελέγχονται. Και είναι απαραίτητη η συμβολή της Τουρκίας ώστε να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση των προσφύγων και να είναι στη συνέχεια ασφαλής η διέλευσή τους. Η ουσία του ζητήματος, όμως, είναι να σταματήσει η εστία των πολέμων, διαφορετικά οι προσφυγικές ροές είναι αναπόφευκτες», είπε ο κ. Ρήγας.
Για την πρόταση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την κατάργηση της προσευχής στα σχολεία, ο γραμματέας του κόμματος είπε ότι ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την πλήρη αναμόρφωση της Παιδείας, ώστε να είναι πραγματικά δημόσια και προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. «Οι προτάσεις της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλουν στη δουλειά που πρέπει να γίνει και στο διάλογο που ξεκινάει. Η Νεολαία, βέβαια, κατέθεσε μια ολόκληρη δέσμη μέτρων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά από αυτήν απομονώθηκε και αναπαράγεται μόνο η πρόταση για την κατάργηση της προσευχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πάγια θέση πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους και προφανώς θα λύσει αυτά τα ζητήματα μέσα από το διάλογο με την Εκκλησία», είπε ο κ. Ρήγας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου