Γκουτέρες: Το κλείσιμο των συνόρων στους μουσουλμάνους πρόσφυγες τροφοδοτεί την τρομοκρατία | Epirus World

Γκουτέρες: Το κλείσιμο των συνόρων στους μουσουλμάνους πρόσφυγες τροφοδοτεί την τρομοκρατία

Oι χώρες που εμποδίζουν τους Σύρους πρόσφυγες να εισέλθουν στα εδάφη τους διότι είναι μουσουλμάνοι τροφοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, προειδοποίησε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Όταν οι άνθρωποι λένε ότι δε μπορούν να υποδεχθούν Σύρους πρόσφυγες επειδή είναι μουσουλμάνοι, εκείνοι που το ισχυρίζονται αυτό υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους επιτρέπουν να είναι περισσότερο αποτελεσματικές στην στρατολόγηση» νέων στελεχών, επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σε μια συνέντευξη Τύπου.
Τουλάχιστον ένας από τους άνδρες που διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι τον περασμένο μήνα εισήλθε στην Ευρώπη μέσω των δυτικών Βαλκανίων υποδυόμενος τον Σύρο πρόσφυγα, όπως είχαν γνωστοποιήσει πηγές των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και της αστυνομίας.
Ωστόσο πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξέταζαν ήδη το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες εξαιτίας των μαζικών ροών.
Μεγάλο μέρος της ρητορικής που συνέδεε τους πρόσφυγες με τις βίαιες ενέργειες προήλθε από τις ΗΠΑ, όπου ο Μπεν Κάρσον, ένας εκ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, είχε παρομοιάσει τους Σύρους πρόσφυγες με «ένα λυσσασμένο σκυλί που τρέχει ελεύθερο στη γειτονιά σου» και είχε υποστηρίξει ότι εκείνοι θα έθεταν τους Αμερικανούς σε κίνδυνο. Από την πλευρά του ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ είχε προτείνει το κλείσιμο των τεμενών για να εμποδίζονται οι μουσουλμάνοι στις ΗΠΑ να ριζοσπαστικοποιούνται.
Ο Γκουτέρες, ένας πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, υπογράμμισε ότι κατανοεί την ανάγκη των κυβερνήσεων να στηρίζονται στις στρατηγικές που προτείνουν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, ωστόσο θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστέψει κανείς ότι τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επιλύσουν το πρόβλημα.
«Ένα απαραίτητο βήμα θα ήταν να πείσουμε τα εν δυνάμει στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων ότι αυτός δεν είναι ο τρόπος για να εκφράσουν τον θυμό τους και τις ανησυχίες τους ή ακόμα και τις αντιλήψεις τους» είπε ο Γκουτέρες, που έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με αφορμή την έκκληση του ΟΗΕ για συγκέντρωση του ποσού των 20,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια για το 2016.
Οι επιθέσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να συνδέονται με έναν ή δύο ανθρώπους που παρεισέφρησαν στις μαζικές προσφυγικές ροές, ωστόσο πρόκειται κυρίως για ένα πρόβλημα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των χωρών και που δεν θα επιλυθεί με το κλείσιμο των συνόρων, τόνισε ο ίδιος.
«Όσα περισσότερα λέγονται ή γίνονται εναντίον των Σύρων προσφύγων λόγω του γεγονότος ότι είναι μουσουλμάνοι τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για (το Ισλαμικό Κράτος) και άλλες οργανώσεις να στρατολογούν εντός των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών ανθρώπους που θα διαπράξουν αυτό το είδος των ακροτήτων των οποίων γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες» σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου