«Ψυχρός πόλεμος» κυβέρνησης – δανειστών για το ασφαλιστικό | Epirus World

«Ψυχρός πόλεμος» κυβέρνησης – δανειστών για το ασφαλιστικό

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα να τελειώνει με τα προαπαιτούμενα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου έστειλαν οι δανειστές στο Eurogroup, ώστε από τη νέα χρονιά να προχωρήσουν οι συζητήσεις στο δύσκολο θέμα του ασφαλιστικού.
Στην Αθήνα επιστρέφει σήμερα, Τρίτη, το κουαρτέτο των θεσμών προκειμένου να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με μεγάλο αγκάθι την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη ο κ. Σκουρλέτης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε άλλο μοντέλο, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση το σχετικού νομοσχεδίου για τα 13 προαπαιτούμενα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο να τραβήξει το σχοινί της διαπραγμάτευσης στο συνταξιοδοτικό, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή να μη μειωθεί καμία κύρια σύνταξη. Τουλάχιστον αυτό είπε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ φαίνεται το μήνυμα το έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες οι δανειστές.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φαίνεται ότι είναι γνώστης της κατάστασης για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και την οικονομία.
«Το να γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης (crisis mode) δεν θα βοηθήσει σε αυτόν τον στόχο», απάντησε.
Ο πρωθυπουργός, στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι καθαρά επ' αυτού».
Από την πλευρά τους οι θεσμοί φαίνεται ότι δεν θα δεχθούν αύξηση των εισφορών, θέμα στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση για να γλιτώσει τις μειώσεις στις συντάξεις.
«Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν του χρόνου στο ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου