Πατούλης: Η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί σήμερα στα όρια | Epirus World

Πατούλης: Η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί σήμερα στα όρια

Η συμβολή των δήμων στη μεταρρύθμιση του κράτους, η επιχειρησιακή ετοιμότητά τους ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και θέματα επικαιρότητας, όπως το προσφυγικό, απασχόλησαν τους δημάρχους της Αττικής κατά τις εργασίες του Προγράμματος Επιμόρφωσης Αιρετών που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από την ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί σήμερα στα όρια. «Το ότι οι δήμοι παραμένουν ακόμη ανοικτοί, οφείλεται καθαρά και μόνο στο φιλότιμο των αιρετών και των εργαζομένων που έχουν απομείνει μετά τις δραστικές περικοπές προσωπικού», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, που αποτελεί, όπως είπε, καυτή ατζέντα διαχείρισης για τη χώρα, την Ευρώπη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «με σαφήνεια βλέπουμε το προσωρινό να γίνεται μόνιμο. Δεν εξαρτώνται τα πάντα από τη βούλησή μας, ωστόσο πρέπει να διαχειριστούμε τα προβλήματα με αλληλέγγυο πρόσημο, χωρίς όμως πόρους δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί».
Σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση του κράτους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του κράτους, του οποίου οι δήμοι μας αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο».
Η πρόσφατη κρίση, τόνισε ο κ. Πατούλης, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα πλήρης αναδιοργάνωση του μοντέλου κρατικής οργάνωσης της χώρας, με την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου κράτους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στο ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, έως τώρα όμως στην πλειονότητά της δεν το έχει πράξει. «Γινόμαστε μάρτυρες αντιλήψεων εθελοτυφλίας, τοπικισμού και λαϊκισμού. Αντί ορισμένοι αιρετοί να κινητοποιήσουν οι ίδιοι τους δημότες τους, λειτουργώντας καθοδηγητικά και διαπαιδαγωγικά, κρύβονται πίσω από το εφήμερο πολιτικό κόστος» τόνισε ο κ. Καμίνης και προσέθεσε:
«Πετούν το πρόβλημα στην αυλή του γείτονα. Νομίζοντας, αφελώς, ότι το πρόβλημα δεν θα χτυπήσει τη δική τους πόρτα». Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ως χαρακτηριστικά και απολύτως ενδεικτικά τα παραδείγματα των σφοδρών αντιδράσεων που άμεσα εγείρονται στο άκουσμα της παραμικρής έστω φήμης ότι ένα κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας θα γίνει εδώ ή εκεί. «Η δημοτική αρχή της Αθήνας δίνει το παράδειγμα. Κάνουμε τη δουλειά μας. Το ίδιο τώρα πρέπει να πράξουν όλοι. Όχι μόνον άρνηση. Όχι άλλα "δεν δεχόμαστε". Αλλά εποικοδομητικές προτάσεις. Αυτό χρειαζόμαστε» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου