Τριγμούς στην κυβέρνηση προκαλεί η φορολογία για τις μικρές ζυθοποιίες | Epirus World

Τριγμούς στην κυβέρνηση προκαλεί η φορολογία για τις μικρές ζυθοποιίες

Την κυβερνητική συνοχή απειλούν οι μικρές ζυθοποιίες και η φορολόγησή τους. Πρόκειται για διάταξη που έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και προκαλεί ήδη τριγμούς.
Την απόσυρση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου με τα νέα προαπαιτούμενα για την φορολόγηση των ελληνικών εταιριών ζυθοποιίας ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προαναγγέλλοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα την καταψηφίσουν.
Κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο εισηγητής του κυβερνητικού κόμματος Γιώργος Λαζαρίδης, απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους υπουργούς είπε: «Να αποσυρθεί το άρθρο 52. Πέραν από τις μικρές ζυθοποιίες που υπάρχουν ανά την Ελλάδα, στην Θράκη υπάρχει και μια ακόμα ζυθοποιία που κρατά θέσεις εργασίες. Στηρίζοντας αυτή την ζυθοποιία στηρίζεις και την Θράκη».
Την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος σε σχόλιό του στο twitter έγραψε: «Η φορολόγηση της ελληνικής μπίρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα ΔΕΝ ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο».
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τροποποιείται από 1-1-2016 το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την μπίρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως.
Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής αυξάνεται:
α) από το 50% στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 15.000-50.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,
β) από το 50% στο 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 50.000-100.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,
γ) από το 50% στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.
Την απόσυρση του άρθρου 52 για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις μικρές ζυθοποιίες ζήτησε, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.
Την απόσυρση της ρύθμισης για τη φορολόγηση των μικρών ζυθοποιών, ζήτησε και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.
«Αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που στραγγαλίζει τις 30 περίπου μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και παίζει το παιχνίδι των μεγάλων επιχειρήσεων» είπε ο κ. Μανιάτης, που τάχθηκε και κατά της ρύθμισης για τη φορολόγηση του αγροτικού πετρελαίου, για την οποία είπε ότι «καθιστά ανύπαρκτη τη δυνατότητα επιβίωσης των Ελλήνων αγροτών».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου