Το Ιράν μπλοκάρει τα αμερικανικά προϊόντα | Epirus World

Το Ιράν μπλοκάρει τα αμερικανικά προϊόντα

Το Ιράν απαγόρευσε την εισαγωγή όλων των αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων ενόψει της άρσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης μετά την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Μοχάμαντ Ρεζά Νεματζαντέχ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει για διάστημα 10 έως 15 ετών το πυρηνικό του πρόγραμμα έναντι της προοδευτικής άρσης των διεθνών κυρώσεων που πνίγουν την ιρανική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια.
Οι διεθνείς κυρώσεις, και κυρίως μέρος των αμερικανικών κυρώσεων, θα αρθούν ή θα διακοπούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, αφού το Ιράν θα έχει εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
«Για την ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, είναι αναγκαίο να εμποδίσουμε την είσοδο αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων και να απαγορεύσουμε προϊόντα που συμβολίζουν την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα αυτή», αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.
Το μέτρο αυτό λαμβάνεται με βάση την επιστολή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, με την ημερομηνία της 21ης Οκτωβρίου και η οποία απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί. Στην επιστολή αυτή υπογραμμίζεται «η ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής παραγωγής και απαγόρευσης των απεριόριστων εισαγωγών, και ειδικότερα της εισόδου κάθε καταναλωτικού προϊόντος που θα προέρχεται από τις ΗΠΑ», σημειώνει ο υπουργός.
Η ιρανική υπουργική απόφαση δημοσιεύεται την επομένη των διαδηλώσεων για την 36η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από ισλαμιστές φοιτητές το 1979, γεγονός που προκάλεσε τη διάρρηξη των αμερικανο-ιρανικών σχέσεων. Τριάντα έξι χρόνια αργότερα οι σχέσεις αυτές δεν έχουν εξομαλυνθεί.
Οι διαδηλωτές φώναξαν και πάλι «Θάνατος στην Αμερική» και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, ενώ πολλοί ιρανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν το σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική», αν και Χαμενεΐ και Ροχανί έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι αυτό δεν αφορά τον αμερικανικό λαό , αλλά την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.
Μετά τη συνομολόγηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που έχει τον τελευταίο λόγο στις στρατηγικές υποθέσεις της χώρας, έχει πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις κατά οποιασδήποτε απόπειρας προσέγγισης με την Ουάσινγκτον και κατά της «πολιτικής και πολιτιστικής διείσδυσης» των ΗΠΑ, η οποία θα είναι «περισσότερο επικίνδυνη και από μία αμερικανική διείσδυση στο οικονομικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας».
Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ «απαγόρευσε» οποιονδήποτε διμερή διάλογο ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον επί των περιφερειακών θεμάτων, κυρίως για τον πόλεμο στη Συρία.
Την Τρίτη, ο αγιαλοτάχ Χαμενεΐ μιλώντας ενώπιον πλήθους χιλιάδων φοιτητών ζήτησε «επιφυλακή» απέναντι στις ΗΠΑ, οι οποίες θα επιδιώξουν «να μπήξουν το μαχαίρι στην πλάτη» του Ιράν με την πρώτη ευκαιρία.
Το κλείσιμο, την Τρίτη, εστιατορίου απομίμησης των καταστημάτων της αμερικανικής αλυσίδας KFC παραπέμπει σε αυτήν την πρόθεση αντιμετώπισης κάθε απόπειρας «πολιτιστικής διείσδυσης» των ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε άλλωστε ότι δεν θα δοθεί καμία άδεια λειτουργίας στις αλυσίδες McDonald's και KFC. Όμως στο Ιράν υπάρχει η Coca Cola, η οποία παράγεται στη χώρα παρά τις κυρώσεις, ενώ κυκλοφορούν όλα τα προϊόντα της Apple, και κυρίως τα κινητά iPhone που είναι εξαιρετικά δημοφιλή, και εισάγονται λαθραία στη χώρα.
Αντίθετα, η Τεχεράνη έχει την πρόθεση να αγοράσει αεροσκάφη Boeing, αλλά και Airbus, για να ανανεώσει τον στόλο της πολιτικής της αεροπορίας , που έχει υποφέρει από τρεις δεκαετίες αμερικανικών κυρώσεων.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου