Μουζάλας: Έχουμε θέσει το προσφυγικό ως αντιστάθμισμα για δημοσιονομική χαλάρωση | Epirus World

Μουζάλας: Έχουμε θέσει το προσφυγικό ως αντιστάθμισμα για δημοσιονομική χαλάρωση

Η Ελλάδα έχει θέσει στους εταίρους της το θέμα χαλάρωσης των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών ως αντιστάθμισμα για το βάρος που σηκώνει λόγω της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον απόηχο της άτυπης συνόδου κορυφής όπου η Αθήνα συμφώνησε να δημιουργήσει 50.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας. «Η άλλη πλευρά ακούει», σημείωσε ο κ. Μουζάλας, διευκρινίζοντας όμως δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων.
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το αποτέλεσμα της συνόδου της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως υπό τις παρούσες συνθήκες, και με δεδομένες τις πιέσεις που δέχτηκε η χώρα μας, το αποτέλεσμα ήταν καλό.
Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά απέκρουσε την ιδέα δημιουργίας ενός προσφυγικού στρατοπέδου 50.000 έως 60.000 στην Αττική, που θα ήταν επιπλέον των 30.000 προσωρινών θέσεων υποδοχής που σχεδιάζει η ελληνική πλευρά. «Αντ’ αυτού, αποσπάσαμε τις 20.000 θέσεις επιδότησης ενοικίου», προσέθεσε.
Ερωτηθείς για το αν οι εν λόγω θέσεις θα είναι πραγματικά προσωρινές, ο κ. Μουζάλας δεν απάντησε δεσμευτικά, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό είναι «ζήτημα δυναμικής» που θα επιδιώξει η Ελλάδα, ώστε να γίνεται αποτελεσματικά και γρήγορα ο διαμοιρασμός προσφύγων στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πάντως, διαβεβαίωσε ότι δεν βλέπει «έκρηξη» προσφύγων στην Αθήνα, παρά μόνο σε κάποιο ακραίο σενάριο, παραδείγματος χάριν «αν βομβαρδίσουν τη Δαμασκό», όπου όμως καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.
Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε πάντως πως επιδίωξη της ελληνικής πολιτικής είναι η λύση να μην αναζητηθεί στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία, η οποία είναι η πραγματική πύλη εισόδου στην Ευρώπη.
Τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναζητήσει την επίλυση της κρίσης στη ίδια τη Συρία αλλά και στις γειτονικές της χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, όπου θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά τους μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς και να φροντίσει ώστε η μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη να γίνεται απ’ ευθείας από εκεί, χωρίς να χρειάζεται απεγνωσμένοι άνθρωποι να έρθουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει συναντήσεις με τα κόμματα, ώστε να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις επικοινωνίας για την καλύτερη συνεννόησή της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις 30.000 θέσεις φιλοξενίας, που θα πρέπει να δημιουργηθούν έως το τέλος του έτους, ο κ. Μουζάλας είπε ότι ακόμα δεν έχουν επιλεγεί οι τοποθεσίες όπου θα χτιστούν τα κέντρα υποδοχής.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου