Το πεδίο βολής της Κρήτης εξετάζουν προς χρήση οι ΗΠΑ | Epirus World

Το πεδίο βολής της Κρήτης εξετάζουν προς χρήση οι ΗΠΑ

Τη χρήση του πεδίου βολής της Κρήτης, το οποίο είναι ενταγμένο στις νατοϊκές δυνάμεις και μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται από την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, εξετάζουν οι αμερικανικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ που επικαλείται η Καθημερινή.
Το ενδιαφέρον για τη χρήση του θεωρείται θετικό από το ελληνικό στρατιωτικό επιτελείο για δύο λόγους:
Πρώτον, διότι γίνεται σαφές ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν, αν όχι να ενισχύσουν, την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι το οποίο εντάσσεται αφενός στην έντονη διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα ως προς τη Συρία. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ενόχλησή της για την ύπαρξη τριών ελληνικών πεδίων βολής στο Αιγαίο, ενώ προσπαθεί να δεσμεύσει περιοχή και για τη δημιουργία ενός τουρκικού. Ως εκ τούτου η διεύρυνση του αριθμού των νατοϊκών χρηστών στα ελληνικά ΠΒΚ του Αιγαίου λειτουργεί και ως ένα σημαντικό επιχείρημα για τη διατήρησή τους.
Ο δεύτερος, διόλου ασήμαντος λόγος, είναι η οικονομική διάσταση του θέματος. Οι χώρες-χρήστες καταβάλλουν ετήσια συνδρομή για το πεδίο βολής και, σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας, η επιπλέον χρηματοδότηση είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη. Οι ίδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν, επίσης, ότι εντός του 2016 θα ενταχθεί στον στόλο το τρίτο και τελευταίο υποβρύχιο τύπου P-214, που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Σχετική συνάντηση υπήρξε χθες για το θέμα μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου με τον διοικητή των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Φρέντερικ Μπεν Χέτζες παρουσία και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Β. Τελλίδης και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου