Ρούτε: Τα ανατολικά μέλη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για το μεταναστευτικό | Epirus World

Ρούτε: Τα ανατολικά μέλη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για το μεταναστευτικό

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν την εισροή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε μια δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Τα σχόλιά του, τα οποία έκανε έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απηχούν σχόλια άλλων ηγετών εύπορων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που ανησυχούν ότι η ευρείας κλίμακας μετανάστευση θα ενισχύσει την υποστήριξη της ξενοφοβικής άκρας δεξιάς.
«Δεν μπορεί χώρες σαν τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να δέχονται τη μερίδα του λέοντος των αιτούντων άσυλο», δήλωσε ο Ρούτε στη δημόσια τηλεόραση σήμερα, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
«Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει πολύ λίγα για να αντισταθεί στο ρεύμα των προσφύγων», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση. «Επενδύσαμε πάρα πολύ σ' αυτούς και τώρα κάνουν πολύ λίγα».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ολλανδία, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ, είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε κράτη μέλη που δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορά τους.
Τα πιο φτωχά ανατολικά μέλη της ΕΕ αντιστέκονται στις εκκλήσεις για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ένωσης. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ύψωσε έναν φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα στις γειτονικές Κροατία και Σλοβενία.
Σχεδόν όλοι οι μετανάστες διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και εισέρχονται στην ΕΕ μέσω των φτωχότερων μελών της στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όμως ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, φάνηκε να παίρνει το μέρος των ανατολικοευρωπαίων συναδέλφων του, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως η υπεράσπιση των συνορων της ηπείρου είναι η σημαντικότερη από τις αποστολές που έχει η ΕΕ.
«Καμιά αποστολή δεν είναι σημαντικότερη για το μετριοπαθές κεντρώο πολιτικό στρατόπεδο από το να εδραιωθούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ο Τουσκ, ο οποίος βρέθηκε στη Χάγη για ένα συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Ρούτε, που είναι σύμμαχος της Πλατφόρμας Πολιτών του Τουσκ.
«Μόνο τότε θα είμαστε ικανοί να σταματήσουμε την πορεία των ριζοσπαστικών προς την εξουσία», πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στα ακροδεξιά κόμματα που τάσσονται κατά των μεταναστών και η δημοτικότητά τους αυξάνεται σε δημοσκοπήσεις σ' όλη την Ευρώπη. Στην Ολλανδία, το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με τα υψηλότερα ποσοστά που είχε ποτέ.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί φέτος 800.000 πρόσφυγες, παρά την αντίθεση μερικών από τους κυβερνητικούς συμμάχους της.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου