Η συγκλονιστική εμπειρία των Πρεβεζάνων στην Ειδομένη μέσα από τα μάτια του Νίκου Λιβιεράτου | Epirus World

Η συγκλονιστική εμπειρία των Πρεβεζάνων στην Ειδομένη μέσα από τα μάτια του Νίκου Λιβιεράτου

Συγκλονιστική ήταν οι εμπειρία μας απο την αποστολή του κοινωνικού ιατρείου Πρέβεζας- Αρτας και αντιρατσιστικής στην Ειδομένη ένα χωριό ,30 μέτρα από τα Σκοπιανά σύνορα.
Χιλιάδες πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Ειδομένη σε ένα πολύ πρόχειρο φτιαγμένο camp.
Πλήρης η ανυπαρξία του κράτους και της "αριστερής" κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.
Τεράστια η εκμετάλλευση των προσφύγων από τους "νόμιμους" διακινητές τους .Εκατοντάδες τουριστικά λεωφορεία καταφθάνουν γεμάτα πρόσφυγες που πληρώνουν 60 ευρω ο καθένας .Οι πλουσιότεροι ερχονται με ταξί οικογενειακώς και πληρώνουν 500 ευρώ απο την Αθηνα. Μπροστά μας τους ζητούσε ο ταρίφας και επιπλέον 50 ευρώ για να καθαρίσει το ταξί του και για τα διόδια. Επεμβήκαμε και τον στείλαμε στον αγύριστο!
Ολος αυτος ο κόσμος πρέπει να χωρέσει σε 4 τολ και να εξυπηρετηθεί μέχρι να περάσει απέναντι ,από τις ΜΚΟ που αμείβονται για αυτό απο τα Ευρωπαικά κονδύλια. Ειναι τελείως αναποτελεσματικοί και αυταρχικοί σε αυτή την αποστολή. Ο υπεύθυνος της Υπατης Αρμοστίας που τους κατεύθηνε δεν μιλούσε Αραβικα.! Οι ΜΚΟ που τους βοηθούν είναι η praxis ,οι γιατροί χωρίς σύνορα ο Ερυθρός Σταυρός και οι Γιατροί του κόσμου . Όλοι αυτοί αμείβονται, τα στελέχη τους μάλιστα πλουσιοπάροχα. Υπάρχει και ενα άλλο κομμάτι κινηματικών αλληλέγγυων που βοηθάει πραγματικά χωρίς καμιά αμοιβή. Είδαμε και το ΕΚΑΒ Κιλκίς με εθελοντές που έκαναν ιατρείο.
Είχαμε μαζί μας 3 αγροτικά γεμάτα με εφόδια που τα πρόσφερε ο Πρεβεζάνικος και Αρτινός λαός τα οποία μοιράσαμε απευθείαςς στους πρόσφυγες παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε απο τις ΜΚΟ ,οι οποίες στο τέλος μας ευχαρίστησαν. Παρόλο που η βοήθειά μας ήταν σταγόνα στον ωκεανό , νομίζω ότι έπιασε τόπο.
Φύγαμε βράδυ σαστισμένοι από το μέγεθος της μεταναστευτικής ροής και ενώ κατέφθαναν και άλλα δεκάδες πούλμαν γεμάτα με μετανάστες .Η λιγοστή αστυνομία μας είπε ότι περιμένουν 10.000 μέχρι αύριο! Το ερώτημα μας όλων ήταν που είναι κυβέρνηση και τι θα γίνει αν κλείσουν τα σύνορα! Η επόμενη στάση μας ήταν το αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και όσο αντέξουμε.                      

ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ ιατρός του κοινωνικού ιατρείου Πρέβεζας
πηγή - mypreveza.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου