Παρέμβαση Χουντή στη διαμάχη ΔΝΤ – Κομισιόν για το ελληνικό χρέος | Epirus World

Παρέμβαση Χουντή στη διαμάχη ΔΝΤ – Κομισιόν για το ελληνικό χρέος

Στη διαμάχη ΔΝΤ και θεσμών της ΕΕ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, παρεμβαίνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, ο οποίος ζητά να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι ακολουθητέες διαδικασίες για την εκτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «η επιδείνωση της βιωσιμότητάς του δεν μπορεί να συμπιεσθεί στην "εξυπηρέτησή" του σε 15% του ΑΕΠ ετησίως».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής παρουσιάζει τις απόψεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος, η οποία στη σύνοδο του ΔΝΤ «δήλωσε ότι "η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δημιουργεί την ανάγκη για ελάφρυνσή του σε εύρος που υπερβαίνει αυτό που προτάθηκε από τον ESM" και ότι "αν η Ευρώπη προτιμά να αποφύγει το κούρεμα, θα πρέπει να δώσει μία πολύ δραματική παράταση της περιόδου χάριτος του συνόλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της νέας βοήθειας"».
Αντίθετα, σημειώνει ο κ. Χουντής, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, «προέταξε την έννοια της "εξυπηρετησιμότητας" αντί της "βιωσιμότητας", δηλώνοντας ότι "οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε 15% του ΑΕΠ ανά έτος"».
Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας σημειώνει, επίσης, ότι «ο όρος "εξυπηρετησιμότητα" εμφανίστηκε μόλις το καλοκαίρι, ενώ μέχρι πρόσφατα περιγραφόταν ως στόχος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους "η επίτευξη επιπέδου κάτω του 120% του ΑΕΠ έως το 2021" και ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (14.10.2015) «αμφισβητεί ότι η Commission έχει την ευθύνη αξιολόγησης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους (άρθ.6, Καν. 472/2013) και ότι εκπροσωπεί τους πιστωτές (Καταστατικό ESM, Άρθ.13)» και ερωτά την Επιτροπή:
1. Ποια διαδικασία προβλέπεται, για την εκτίμηση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους; Ποιοι θεσμοί συμπράττουν; Εκπροσωπούνται τα κράτη-μέλη; Πώς;
2. Θεωρεί ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ περί επιδείνωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μπορεί να «συμπιεσθεί» στην καινοφανή άποψη περί περιορισμού της «εξυπηρέτησης» σε 15% του ΑΕΠ ανά έτος;
3. Ποιο είναι το ετήσιο ποσοστό εξυπηρέτησης εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους ανά κράτος-μέλος; Πόσο εκτιμάται ότι θα είναι το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας επί του ΑΕΠ το 2020;»
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου