Συναγερμός για μαζικές επιθέσεις Παλαιστινίων στο Ισραήλ | Epirus World

Συναγερμός για μαζικές επιθέσεις Παλαιστινίων στο Ισραήλ

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις για μία «Παρασκευή της επανάστασης» στη Δυτική Όχθη και στη λωρίδα της Γάζας μετά την εβδομαδιαία μουσουλμανική προσευχή, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη σύνοδο για τα επεισόδια βίας.
Η σύνοδος αυτή, την οποία ζήτησε η Ιορδανία, η μοναδική αραβική χώρα μέλος του Συμβουλίου, θα αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη.
Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ συγκλονίζονται από συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς που πετούν πέτρες και ισραηλινούς στρατιώτες, επιθετικές ενέργειες μεταξύ Παλαιστινίων και εποίκων και επιθέσεις, κυρίως με μαχαίρι, που προκαλούν φόβους για το ξέσπασμα μιας νέας Ιντιφάντα.
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε χθες βράδυ πως μόνο οι άνδρες άνω των 40 ετών επιτρέπεται να εισέλθουν για την προσευχή της Παρασκευής στην Πλατεία των Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, «στο πλαίσιο μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Από τα βίαια επεισόδια έχουν σκοτωθεί 32 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί επιτιθέμενοι, και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί από παλαιστινιακής πλευράς, ενώ από ισραηλινής πλευράς οι νεκροί είναι επτά και οι τραυματίες δεκάδες. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στις 9 Οκτωβρίου, έπειτα από την εβδομαδιαία προσευχή, στη λωρίδα της Γάζας, αποκομμένη εδαφικά από τη Δυτική Όχθη και κλειδωμένη από τον ισραηλινό και αιγυπτιακό αποκλεισμό.
Οι συγκρούσεις φάνηκε να είχαν μια ανάπαυλα χθες, για πρώτη φορά εδώ και πολλές ημέρες.
Οι ισραηλινές δυνάμεις αναπτύχθηκαν μαζικά στην Ιερουσαλήμ, με τους αστυνομικούς και συνοριοφύλακες, με τουφέκια περασμένα στους ώμους, που εξέταζαν εξονυχιστικά τις περιοχές γύρω από τους δημόσιους χώρους, στις διασταυρώσεις και στους μεγάλους οδικούς άξονες, περπατώντας εκεί όπου προηγουμένως δεν είχαν παρουσία.
Τριακόσιοι στρατιώτες θα έρθουν την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ για να ενισχύσουν τους αστυνομικούς, ανέφερε ο στρατός.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης σειρά μέτρων προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της βίας που κορυφώθηκε με τον θάνατο τριών Ισραηλινών την Τρίτη σε επίθεση με αυτοκίνητο και την πρώτη επίθεση με πυροβόλο σε λεωφορείο αφότου ξεκίνησε η κλιμάκωση της βίας την 1η Οκτωβρίου.
Οι ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές εμφανίζονται μέχρι τώρα ανίκανες να ηρεμήσουν τα πνεύματα σε μια νεολαία εξοργισμένη από την κατοχή και τον εποικισμό που παρακινείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξεσηκώνεται από θρησκευτικά τραγούδια.
Για την ισραηλινή κυβέρνηση η βία προέρχεται από την άρνηση ακόμα και της ύπαρξης του Ισραήλ και τις προτροπές στη βία στην οποία καλούν, όπως υποστηρίζει, οι παλαιστίνιοι ηγέτες.
«Είναι καιρός ο (παλαιστίνιος) πρόεδρος Αμπάς να σταματήσει όχι μόνο να δικαιολογεί τη βία αλλά και να καλεί στη βία», δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους.
Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμπάς παρουσία και του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε από την πλευρά της πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επισκεφθεί «σύντομα» την περιοχή.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου