Δεύτερο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης ξεκινά ο Τσίπρας | Epirus World

Δεύτερο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης ξεκινά ο Τσίπρας

Μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των δύο δύσκολων πακέτων μέτρων που αποτελούνται από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου κομίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Αθήνα.
Εξάλλου, η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» που επαναβεβαίωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού. Πέραν τούτου, το ταξίδι εξπρές του Πιερ Μοσκοβισί ανοίγει την αυλαία σε μία... παρέλαση Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αθήνα, με στόχο την εξεύρεση της χρυσής τομής για το ζήτημα του χρέους. Τη σκυτάλη θα πάρει ο Φρανσουά Ολάντ στις 21 Οκτωβρίου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη της συμφωνίας στη δραματική Σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου απέναντι στη σκληρή γραμμή του Βερολίνου και έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της γενναίας απομείωσης του χρέους, αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προγραμματίζει να επισκεφθεί την Αθήνα το Νοέμβριο.
Το πρώτο κρίσιμο τετ α τετ μετά τις εκλογές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με ευρωπαίο αξιωματούχο, θα αφορά τόσο την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όσο και τα φλέγοντα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έρχεται πριν τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με την γερμανίδα Καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό την Πέμπτη.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος αναμένεται να υπογραμμίσει τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και στους υπουργούς με τους οποίους θα συναντηθεί κατ' ιδίαν (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Σταθάκης και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας) την ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων, διαβεβαιώνοντας ότι τράπεζες και χρέος θα τεθούν αμέσως μετά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει το «γαλλικό κλειδί» για τις μαύρες τρύπες του προγράμματος. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των ισοδύναμων που αναζητούνται για τις «διορθώσεις» στις αβελτηρίες του προγράμματος, όπως το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τη φορολόγηση των ενοικίων που προσπαθεί να μαζέψει η κυβέρνηση, την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και οι αλλαγές στις 100 δόσεις.
Για αυτόν τον λόγο ακριβώς πριν την συνάντηση Μοσκοβισί με τον Αλέξη Τσίπρα, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στις 15.00 το απόγευμα της Τετάρτης , με τη συμμετοχή των οικονομικών υπουργών που καλούνται να φέρουν εις πέρας τις 48 προαπαιτούμενες δράσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου