Απόσυρση των συμφωνιών με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ζητά η αντιπολίτευση στο Κόσοβο | Epirus World

Απόσυρση των συμφωνιών με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ζητά η αντιπολίτευση στο Κόσοβο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο ζήτησαν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο και τη συμφωνία για τη οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο.
Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο και το κίνημα «Αυτοδιάθεση» σε κοινή ανακοίνωσή τους ως ενωμένη αντιπολίτευση αποσαφήνισαν ότι δεν θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες στη Βουλή, παρά μόνον, αν η κυβέρνηση της Πρίστινας αποσύρει την υπογραφή της από τις δύο συμφωνίες.
«Η κυβέρνηση με τις δύο συμφωνίες οδήγησε το Κόσοβο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ενωμένη αντιπολίτευση είναι κατά της συμφωνίας με το Βελιγράδι για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων και κατά της συμφωνίας για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο. Δεν θα επιτρέψουμε Ένωση Σερβικών Δήμων και παραχώρηση εδάφους στο Μαυροβούνιο» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής να σταματήσει να συγκαλεί συνεδριάσεις της Ολομέλειας και διαμηνύουν ότι η επιμονή του συνιστά πρόκληση και οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης.
Ζητούν ακόμη από την κυβέρνηση να υιοθετήσει απόφαση απόσυρσης από τις συμφωνίες με τη Σερβία και με το Μαυροβούνιο.
Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας, στη Βουλή του Κοσόβου, χθες, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» έριξε δακρυγόνο στην αίθουσα με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση.
Στις 8 Οκτωβρίου, ο ιδρυτής και νυν βουλευτής του κινήματος, Αλμπίν Κούρτι είχε προκαλέσει διακοπή των εργασιών της Βουλής πάλι με τη ρίψη δακρυγόνου. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης από τις αρχές Οκτωβρίου εμποδίζουν με διαφόρων μορφών διαμαρτυρίες τις εργασίες της Βουλής.
Στις 22 Σεπτεμβρίου, βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν αυγά στον πρωθυπουργό Ίσα Μουστάφα μέσα στη Βουλή και τον εμπόδισαν να ενημερώσει τα μέλη του Σώματος για τα αποτελέσματα του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες.
Η ένταση στην Πρίστινα κλιμακώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν συνελήφθη ο Αλμπίν Κούρτι και αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες ώρες, αφού ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών του και αστυνομικών.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου καταδίκασε τις «παράνομες και αναρχικές πράξεις» της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι είναι ασυμβίβαστες με κάθε κώδικα ηθικής, δεοντολογίας και δημοκρατικής πρακτικής».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου