«Τσουβαλιάζουν» τροχάδην τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση | Epirus World

«Τσουβαλιάζουν» τροχάδην τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση

Σε φρενήρεις ρυθμούς κινούνται πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο με το Μέγαρο Μαξίμου να καθιστά αφόρητες τις πιέσεις προς το χαρτοφυλάκια που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των προαπαιτούμενων, ενώ το «κουαρτέτο» αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στα τέλη του Οκτωβρίου.
Χαρακτηριστική των προθέσεων του κυβερνητικού επιτελείου είναι η χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος για μια ακόμη φορά επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με εταίρους και δανειστές.
«Είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία. Είμαστε σε καλύτερη θέση για να το κάνουμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «για τα 4-5 ανοικτά μέτωπα και ξέρουμε ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική καμπάνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» ώστε «να δημιουργηθούν οι συμμαχίες για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό».
Οι δύο στόχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την πρώτη αξιολόγηση σε μείζον ζήτημα «do or die», είναι η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους υπό τη δαμόκλειο σπάθη του bail in και εν συνεχεία η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του κυβερνητικού προγράμματος και χωρίς την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί η χώρα να ελπίζει σε επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να καταρτιστούν τα νομοσχέδια, τα οποία εξετάζεται να οδηγηθούν με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών εντός των συμφωνηθέντων χρονικών πλαισίων.
Κομβικής σημασίας είναι το επικείμενο Eurogroup της 16ης Οκτωβρίου, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ.
Πάντως, εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση του αναπτυξιακού κοινοτικού πακέτου των 35 δις ευρώ, με την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους με ευνοϊκούς όρους, καθώς και η κοινοτική συμμετοχή που θα φτάνει και το 100% για τα βαλτωμένα προγράμματα της περιόδου 2007-2013.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου