Ντέρμπι για… γερά νεύρα οι εκλογές στην Αυστρία | Epirus World

Ντέρμπι για… γερά νεύρα οι εκλογές στην Αυστρία

Με την προσφυγική κρίση να έχει βρεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα και να έχει μετατραπεί σε αντικείμενο ακραίας εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά, που επιδιώκει και πιστεύει στην ανάδειξή της σε πρώτο κόμμα, σχεδόν 1,2 εκατομμύρια πολίτες της αυστριακής πρωτεύουσας καλούνται μεθαύριο Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τα 100 μέλη της τοπικής Βουλής –που είναι συγχρόνως και δημοτικό συμβούλιο– στις εκλογές για το ομόσπονδο κρατίδιο και τον δήμο της Βιέννης.
Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο στις προηγούμενες εκλογές στη Βιέννη, τον Οκτώβριο του 2010, είχε αποσπάσει ποσοστό 25,8% και είχε αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, φέρεται να αυξάνει σημαντικά τη δύναμή του διεκδικώντας τώρα την πρώτη θέση από τους Σοσιαλδημοκράτες και το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη, στο οποίο βρίσκεται εδώ και 21 χρόνια ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Χόιπλ.
Οι Ελεύθεροι και ο αρχηγός τους, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που διεκδικεί προσωπικά το αξίωμα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία της προσφυγικής κρίσης των δύο τελευταίων μηνών, κινδυνολογώντας και προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τις ανησυχίες του πληθυσμού, επικέντρωσαν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία τους.
Ήδη πριν από δύο εβδομάδες αυτή η στρατηγική έφερε στους Ελευθέρους μια εντυπωσιακή νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν το ποσοστό τους, από το 15,3% (στις εκλογές του 2009) σε 30,4%, αναμένοντας οι ίδιοι έναν ανάλογο εκλογικό «θρίαμβο» και στη Βιέννη.
Ο Στράχε, μια οξύτερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς και στο μεταξύ θανόντα (σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που είχε προκαλέσει ο ίδιος, οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα και υπό την επήρεια αλκοόλ) Γεργκ Χάιντερ, σε κάθε ευκαιρία και με πρωτοφανή συχνότητα, επιτίθεται φραστικά με έντονη δριμύτητα κατά του Μίχαελ Χόιπλ τον οποίο ευελπιστεί να διαδεχθεί σε αυτά τα αξιώματα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από τις καθοριστικής σημασίας εκλογές της Κυριακής στη Βιέννη, προοιωνίζονται μια μάχη «στήθος με στήθος», ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, που φέρεται να οδεύουν προς μείωση της δύναμής τους –από το 44,3% πριν από πέντε χρόνια– σε ένα 36%, και στο Κόμμα των Ελευθέρων που εμφανίζεται, με ποσοστό 35% (έναντι 25,8% το 2010), σε απειλητικά μικρή απόσταση, μόλις μιας εκατοστιαίας μονάδας.
Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου –οι οποίοι βρίσκονται από τον Οκτώβριο του 2010 σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μίχαελ Χόιπλ– φέρεται να συγκεντρώνουν ποσοστό 11% (έναντι του 12,6% πριν από πέντε χρόνια), το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα 10% (14% το 2000), ενώ το νεοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ να αποσπά ένα 6%.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Έστεραϊχ, δύο ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, ένα ποσοστό 17% των ψηφοφόρων εμφανίζεται ακόμη αναποφάσιστο, ενώ ένα 63% προσμένει μια εκλογική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών του Μίχαελ Χόιπλ και ένα 21% μια νίκη των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και τα άλλα τρία κόμματα (Πράσινοι, Λαϊκό, ΝΕΟΣ) που αναμένεται να εκπροσωπούνται στη νέα τοπική Βουλή, έχουν αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με τους Ελευθέρους, εάν αυτοί βρεθούν στην πρώτη θέση, ενώ πιθανότερος θεωρείται ένας εκ νέου συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων.
Είναι ενδεικτικό ότι στη Βιέννη οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν, σχεδόν αδιάλειπτα και με απόλυτη πλειοψηφία, εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από το 1918, με μόνες εξαιρέσεις τα χρόνια του Αυστροφασισμού (1934-1938) και της γερμανοναζιστικής κατοχής (1938-1945), ώστε ιστορικά να έχει καθιερωθεί η έκφραση «Η κόκκινη Βιέννη», λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματός.
Με τα 21 χρόνια που είναι επικεφαλής του δήμου και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, ο σήμερα 66χρονος Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, έχει τη μακρύτερη θητεία δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στην ιστορία της Βιέννης.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου