Επισημάνσεις της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης για την οζώδη δερματίτιδα | Epirus World

Επισημάνσεις της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης για την οζώδη δερματίτιδα

«Δεν πάρθηκαν εγκαίρως όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος της οζώδους δερματίτιδας στην Ελλάδα, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της ΠΑΜ-Θ για προληπτικό εμβολιασμό, όταν ήδη το νόσημα είχε φθάσει στα σύνορά μας με την Τουρκία, τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Περιφέρειας, στην οποία η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη χαρακτηρίζεται ως «ανάχωμα για την προστασία της υπόλοιπης χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ζωονόσους».
Στην ανακοίνωση αυτή καταλογίζονται ευθύνες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επειδή «ακόμα και όταν η νόσος εισήλθε στη χώρα και απαιτούνταν έγκαιρος εμβολιασμός του Έβρου και δραστικός περιορισμός της επιζωοτίας, δεν κατέστη δυνατή η επαρκής κεντρική προμήθεια του εμβολίου».
«Μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο, η Περιφέρεια σε άριστη συνεργασία -και με δαπάνη των κτηνοτρόφων- προώθησε την αγορά της πρώτης παρτίδας των εμβολίων και στη συνέχεια με πιστώσεις από τον προϋπολογισμό της, αγοράσθηκαν άλλες 36.000 δόσεις με τις οποίες εκτιμήθηκε ότι θα καλύπτονταν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες, πλην της Δράμας.
Ταυτόχρονα, μετακινήθηκαν κτηνίατροι από όλη την Περιφέρεια με αποτέλεσμα σε συνεργασία και με ιδιώτες κτηνιάτρους να εμβολιαστούν 32.000 βοοειδή μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες», αναφέρεται σχετικά.
Σημειώνεται, πάντως, ότι τις ημέρες αυτές παρελήφθησαν άλλες 18.000 δόσεις και φιλοδοξία των διευθύνσεων κτηνιατρικής της περιφέρειας είναι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας ο αριθμός των εμβολιασμένων ζώων να φθάσει στις 45.000 με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου όγκου των εμβολιασμών έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Ήδη, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται στον Έβρο, όπου ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε, καθώς μειώθηκαν θεαματικά τα κλινικά περιστατικά, ενώ εδώ και 15 ημέρες δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα.
Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ προέβησαν σε εκτεταμένους και εντατικούς ψεκασμούς καταπολέμησης των κουνουπιών στην ύπαιθρο, σε όλες τις περιοχές υψηλού κινδύνου καθώς και σε ένα μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ζητώντας ταυτόχρονα από το υπουργείο την άμεση μεταβίβαση των πιστώσεων για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, με δήλωσή του ευχαριστεί όλους τους κτηνοτρόφους «για την εξαιρετική συνεργασία τους με τις αρμόδιες αρχές, τους ιδιώτες κτηνιάτρους που συνέδραμαν καθοριστικά στη διενέργεια των εμβολιασμών και χωρίς την βοήθειά των οποίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η ολοκλήρωσή τους, καθώς και το προσωπικό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ και της Π.Ε Σερρών, που δούλεψαν ακούραστα, πέρα από κάθε λογική ωραρίου, ακόμα και τις αργίες, για την ολοκλήρωση του επίπονου αυτού έργου».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου