Θεραπείας μέσω της τέχνης για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες | Epirus World

Θεραπείας μέσω της τέχνης για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Έναν ασφαλή χώρο έκφρασης επιχειρεί να προσφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Amaka σε γυναίκες θύματα εκμετάλλευσης, ανήλικους παραβάτες και πρόσφυγες, μέσα από τα εργαστήρια θεραπείας μέσω της τέχνης (art therapy) που διοργανώνει.
Οι γυναίκες- θύματα παράνομης διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης βιώνουν συχνά τραυματικό σοκ και κοινωνική απομόνωση, λόγω των άσχημων εμπειριών τους. Μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και το πρόγραμμα «Re-flower Project», η ΜΚΟ Amaka βοηθάει τις γυναίκες αυτές να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
«Οι γυναίκες αυτές είναι ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, έχουν τραυματικό σοκ, υψηλό επίπεδο άγχους, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολία στην έκφραση και ζητήματα υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε και απομόνωση, αδυναμία στην επικοινωνία και αποκοπή από την κοινωνία. Το art therapy δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας και συγκέντρωσης. Μπορούμε όμως να τις βοηθήσουμε στο ψυχολογικό κομμάτι, να τις οδηγήσουμε σε επανένταξη μέσα από την ψυχολογική βελτίωση ώστε να νιώσουν υγιή και ενεργά μέλη της κοινωνίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεραπεύτρια της Amaka, Δάφνη Καλαφάτη.
Το εργαστήρι λαμβάνει χώρα κάθε εβδομάδα σε κτίριο κοντά στον χώρο εργασίας των γυναικών.
Κύριο εργαλείο του εργαστηρίου είναι η τέχνη της φωτογραφίας, με τη βοήθεια της οποίας οι συμμετέχουσες εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Το εργαστήρι έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο με εισαγωγικές συναντήσεις, όπως ομαδικά παιχνίδια γνωριμίας για να δεθεί η ομάδα. Στη συνέχεια αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν φωτογραφίες τρίτων, όπου οι θεραπευτές ζητούν από τις γυναίκες να ξεκλειδώσουν τη φαντασία τους και να οραματιστούν τον εαυτό τους μέσα σε αυτές τις φωτογραφίες. Ακολουθεί εκπαίδευση σε τεχνικές φωτογραφίας και στο τελικό στάδιο ζητείται από τις γυναίκες να βγάλουν φωτογραφίες βασισμένες σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.
Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2016, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», που αποτελεί μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα (EEA Grants). Διαχειριστής επιχορήγησης είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Το «Re-flower» αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου πρότζεκτ με τίτλο «The Attendants», που σχεδίασε η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου με στόχο να εξετάσει με διαφορετικά μέσα τη βιομηχανία του σεξ.
Ένας από τους στόχους του εργαστηρίου αποτελεί και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό η Amaka συμμετέχει στο φεστιβάλ «Break the chain», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων και θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων, όπου θέατρο, χορός, μουσική, προβολές, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις θα αναδείξουν το θέμα της εκμετάλλευσης των ανθρώπων.
Στα εργαστήρια του «Re-flower» (24/10, 6-7 μ.μ., 25/10, 11π.μ.- 12 μ. και 7-8 μ.μ.) οι συμμετέχοντες θα ακούσουν αληθινές μαρτυρίες γυναικών- θυμάτων trafficking και θα συμμετέχουν σε εικαστικές δραστηριότητες. «Μέσα από διαδραστικές τεχνικές ο κόσμος θα νιώσει πώς θα ήταν να βρισκόταν στη θέση αυτών των γυναικών στην Αθήνα του σήμερα».
Είναι η πρώτη φορά που η Amaka ασχολείται με τις γυναίκες- θύματα trafficking, αν και έχουν προηγηθεί εργαστήρια για παιδιά των φαναριών και ασυνόδευτους ανήλικων, περιπτώσεις που συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Η θεραπεία μέσω τέχνης επιχειρεί να προσεγγίσει και τους ανήλικους παραβάτες μέσω του προγράμματος «Επικοινωνώ άρα είμαι ελεύθερος», που φέτος υλοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά. Οι ανήλικοι που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο, θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν δια μέσου της φωτογραφίας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Την ίδια ώρα συνομήλικοι μαθητές από δύο σχολεία της Αττικής θα ανοίξουν ένα διάλογο με τους ανήλικους παραβάτες διαμέσου της φωτογραφίας με τελικό στόχο τη δημιουργία κοινής έκθεσης που θα έχει ως θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Οι έφηβοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για ζητήματα, όπως τα δικαιώματα, η χρήση ναρκωτικών και η παραβατικότητα. Το να φέρουμε σε επαφή παιδιά από σχολεία με ανήλικους παραβάτες έχει ενδιαφέρον γιατί μαθαίνουν για τα όρια της παραβατικότητας. Επίσης, τα παραβατικά παιδιά είναι επιθετικά και απαξιωτικά όσον αφορά στην εκπαίδευση. Θέλαμε να τους εμπνεύσουμε το ενδιαφέρον να επιστρέψουν στο σχολείο, να δώσουν σημασία στην αξία των δασκάλων και τελικά να δουλέψουμε την εκ νέου ένταξή τους στην ομάδα», υπογραμμίζει η κ. Καλαφάτη.
Το εργαστήρι αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες ως μέσο έκφρασης με αιχμή του δόρατος τα κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Τα βιώματα των μεταναστών τίθενται στο επίκεντρο του θεατρικού εργαστηρίου «Station Athens», που συνδιοργανώνουν οι ΜΚΟ Άρσις και Amaka μαζί με την εταιρεία παραγωγής «Polyplanity». Στόχος του προγράμματος είναι η προσαρμογή αιτούντων ασύλου και προσφύγων ηλικίας 15 ως 30 ετών στην ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα στεγάζεται στο χώρο τέχνης «Συνεργείο» και ολοκληρώνεται κάθε χρόνο με διαδραστική θεατρική παράσταση.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου