Συνεχίζεται το θρίλερ με τον αριθμό των νεκρών από το μακελειό της Άγκυρας | Epirus World

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον αριθμό των νεκρών από το μακελειό της Άγκυρας

Δύο άνδρες βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν την διπλή επίθεση το Σάββατο στην Άγκυρα, την πλέον αιματηρή μέχρι σήμερα σε τουρκικό έδαφος, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ ο αριθμός των νεκρών έγινε γνωστό ότι ανέρχεται σε 97.
Την Κυριακή δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας σημείωναν στο Reuters ότι οι πρώτες ενδείξεις από την έρευνα που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Άγκυρα υποδηλώνουν ότι ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος, εστιάζοντας στις ομοιότητες με την επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε επίσης στους τζιχαντιστές.
«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι ήταν αντίγραφο εκείνης της επίθεσης... οι ενδείξεις δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος», είπε η πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Σημειώνεται ότι και για την επίθεση στο Σουρούτς οι Κούρδοι είχαν κατηγορήσει το καθεστώς Ερντογάν, κάνοντας λόγο για παρακρατική δράση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα, οι έρευνες καταλήγουν ότι μία εκ των δύο «καμικάζι» ήταν γυναίκα.
«Συνεχίζεται η έρευνα για την αναγνώριση των σορών των δύο τρομοκρατών, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας» το Σάββατο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχουν αναγνωριστεί οι σοροί 92 θυμάτων και διενεργούνται εξετάσεις για να αναγνωριστούν και οι άλλες πέντε.
Το φιλο-κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος--128 νεκροί--αλλά οι αρχές δεν το έχουν επιβεβαιώσει. Μάλιστα, το HDP ισχυρίζεται ότι έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής τα 120 από τα θύματα και μόνο τα στοιχεία των οκτώ παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Το ζεύγος που αιματοκύλησε την Άγκυρα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Haberturk πίσω από την πολύνεκρη επίθεση κρύβονται ένας άνδρας, ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι ο 25χρονος αδερφός του τυφλού χτυπήματος στο Σουρούτς στις 20 Ιουλίου και μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων.
Την Κυριακή οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προχώρησαν σε 14 συλλήψεις ατόμων που εκτιμάται ότι διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τους τζιχαντιστές και ενδεχομένως να είχαν σχέση με το χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής.

Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί με το PKK και στρώνει κλίμα εμφυλίου πριν τις εκλογές

Πάντως, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί 20 μέρες πριν τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου παραπέμπει πιο πολύ σε εμφυλιοπολεμικό παρά σε προεκλογικό, καθώς οι Κούρδοι κατηγορούν ανοιχτά το καθεστώς Ερντογάν, με τον επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP που πήρε 13% στις πρώτες εκλογές να κάνει λόγο για «κράτος μαφία» και «κατά συρροή δολοφόνο». Από την άλλη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση κάνουν λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας ενόψει των εκλογών.
Ενδεικτικό είναι ότι από το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού το απόγευμα της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ακύρωσης των εκλογών, αλλά αυξάνονται κατακόρυφα τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα δημόσια κτήρια και τους δημόσιους χώρους, οδηγώντας ουσιαστικά τη χώρα στις κάλπες μέσα σε καθεστώς πρωτοφανούς στρατοκρατίας.
Την ίδια ώρα πάντως, ενδεικτικές των προθέσεων του καθεστώτος είναι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική αεροπορία εναντίον Κούρδων του PKK στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, ενώ μόλις πριν από 24 ώρες, οι πρώτοι είχαν κηρύξει μονομερή εκεχειρία στο δρόμο για τις κάλπες, προκειμένου να συνδράμουν με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση του HDP.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου