Παραιτείται από ηγέτης των Συντηρητικών μετά την ήττα ο Χάρπερ | Epirus World

Παραιτείται από ηγέτης των Συντηρητικών μετά την ήττα ο Χάρπερ

Μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές και τη νίκη του φιλελεύθερου Τζάστιν Τριντό ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Από την εκλογική του περιφέρεια, το Κάλγκαρι, στον δυτικό Καναδά, ο Χάρπερ αναγνώρισε την ήττα του και συνεχάρη τον Τριντό που οδήγησε τους φιλελεύθερους στη νίκη.
«Εκλέξαμε μια κυβέρνηση φιλελευθέρων, είναι ένα αποτέλεσμα που αποδέχομαι χωρίς δισταγμό», δήλωσε ο Χάρπερ, υπερηφανευόμενος παράλληλα ότι οικοδόμησε «έναν Καναδά πιο δυνατό από ποτέ. Μίλησα με τον κ. Τριντό και του εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου» από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2006.
Στη δήλωσή του αυτή ο Χάρπερ δεν αναφέρθηκε στην προσωπική μελλοντική του πορεία, ωστόσο σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγα λεπτά νωρίτερα το κόμμα του είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία των συντηρητικών.
Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία στην πρωθυπουργία, ο Χάρπερ θα διατηρήσει την έδρα του στο κοινοβούλιο ως απλός βουλευτής, εγκαταλείποντας τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του κόμματός του, ανέφερε σε ανακοίνωση το Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά.
«Μίλησα με τον Στίβεν Χάρπερ και μου ζήτησε να απευθυνθώ στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα για να διορίσουμε έναν προσωρινό επικεφαλής και στη συνέχεια [...] να αρχίσουμε τη διαδικασία επιλογής ηγέτη», δήλωσε ο Τζον Ουόλς, αξιωματούχος του κόμματος.
«Ο Στίβεν Χάρπερ υπηρέτησε τη χώρα αυτή για μια δεκαετία και τον ευχαριστούμε», δήλωσε παράλληλα ο νικητής των εκλογών και μελλοντικός πρωθυπουργός Τριντό.
Με περίπου 100 βουλευτές, οι συντηρητικοί περνούν πλέον και επισήμως στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Καναδά.
Η τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά με επικεφαλής τον 43χρονο Τριντό συγκέντρωσε περισσότερες από 170 έδρες στις 338 της καναδικής κάτω βουλής, το οποίο του εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου