Διεθνής Διάσκεψη για τη θρησκεία | Epirus World

Διεθνής Διάσκεψη για τη θρησκεία

Η Αθήνα γίνεται σήμερα και αύριο το επίκεντρο του διαλόγου, υπό τη σκιά των δραματικών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Για πρώτη φορά η Αθήνα θα ενώσει όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, ηγέτες και επιφανείς προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και υπουργούς Εξωτερικών τεσσάρων χωρών.
Η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, και αρχίζει σήμερα, είναι μία ελληνική προσπάθεια για τον συντονισμό των προσπαθειών στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και τον σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μέση Ανατολή.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής διπλωματικής πρωτοβουλίας, είναι η ανάδειξη του ρόλου των θρησκευτικών ηγετών στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της συμβολής τους στην επίτευξη της ειρηνικής συμβίωσης σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.
Στη Διεθνή Διάσκεψη, συμμετέχουν εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, (κ.κ. Θεόδωρος, Ιωάννης και Θεόφιλος), οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών, Κύπρου, Αλβανίας, ΗΠΑ, Καναδά, Περγάμου και Γαλλίας (κ.κ. Ιερώνυμος, Χρυσόστομος, Αναστάσιος, Δημήτριος, Σωτήριος Ιωάννης και Εμμανουήλ), ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, Μητροπολίτης κ.κ. Ιλαρίων, καθώς και οι ηγέτες των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, της Αρμενικής, της Κοπτοορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας (κ.κ. Αράμ, Παύλος, Νικόδημος).
Παρόντες θα είναι και προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, ιουδαίοι και μουσουλμάνοι υψηλοί εκπρόσωποι των Εκκλησιών, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Γκάλαγκερ, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόσεν και ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ. Θα πάρουν μέρος, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ολλανδίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο διοικητής των κουρδικών περιοχών του Ιράκ Φαρχάντ Ατρούσι και η υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.
Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης θα κηρύξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στο περιθώριο της Διάσκεψης θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Τορόντο, Υπέρτιμο και Έξαρχο παντός Καναδά, κ.κ. Σωτήριο, και στη συνέχεια με τον προκαθήμενο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ. Αράμ Α΄. Κατ' ιδίαν συνάντηση θα έχει ο κ. Παυλόπουλος το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης έχει προγραμματίσει και ο κ. Κοτζιάς με τους προσκεκλημένους ομολόγους του, με εξέχουσα αυτή που θα έχει αύριο με την κ. Νούλαντ.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου