Νέες αλλαγές και χαλάρωση στα capital controls | Epirus World

Νέες αλλαγές και χαλάρωση στα capital controls

Νέες αλλαγές στον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο την Παρασκευή, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο κάθε καταθέτης έχει πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 500 ευρώ το μήνα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Μάλιστα, το ίδιο θα ισχύει και μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ιδρυμάτων πληρωμών και υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων.
Πέραν τούτου, χαλάρωση παρατηρείται και στο άνοιγμα νέων λογαριασμών, το οποίο είχε απαγορευθεί με την επιβολή των capital controls. Η νέα απόφαση θα επιτρέπει το άνοιγμα λογαριασμών για φοιτητές και φαντάρους, οι οποίοι θα μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό, ταμιευτηρίου ή όψεως υπό προϋποθέσεις.
Οι μεν φοιτητές θα πρέπει να είναι άτομα που θα σπουδάσουν για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους- οι οποίοι θα μπορούν να γίνουν και συνδικαιούχοι σε λογαριασμούς που υπάρχουν ήδη- ενώ οι αλλαγές για τους φαντάρους αφορούν εκείνους που θα κληθούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους από τις 25 Σεπτεμβρίου. Όμως και στις δύο κατηγορίες, τα άτομα θα πρέπει να μην έχουν ήδη τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους.
Επιπλέον, αλλαγές προβλέπονται στα capital controls όσον αφορά σε άτομα με προβλήματα υγείας ή προβλήματα σοβαρών κοινωνικών λόγων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση που διατυπώνεται στο ΦΕΚ, θα επιτρέπονται οι συναλλαγές μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως, υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέπει τη μερική λήξη προθεσμιακών λογαριασμών για την κάλυψη εξόδων που χαρακτηρίζονται διαβίωσης, μέχρι του ποσού των 1.800 ευρώ μηνιαίως, εφόσον όμως διαπιστωθεί πρώτα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σε άλλο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου σε οποιαδήποτε τράπεζα της χώρας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου