Απεβίωσε ο ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν | Epirus World

Απεβίωσε ο ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε το Σάββατο ο γαλλοαμερικανός διανοούμενος και διακεκριμένος ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου δίδαξε για περισσότερο από 50 χρόνια.
Ο Χόφμαν πέθανε μετά από μακρά ασθένεια στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου διέμενε, σύμφωνα με τη σύζυγό του Ίνγκε Σνάιερ Χόφμαν, την οποία επικαλείται η εφημερίδα New York Times.
Μαθητής του γάλλου φιλοσόφου Ρεϊμόν Αρόν, ο Χόφμαν θα αφιερώσει την ακαδημαϊκή ζωή του μελετώντας τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική. Ειδικευμένος στο γαλλικό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές σπουδές, ο φωτισμένος καθηγητής επηρέασε βαθιά τη μελέτη των διατλαντικών σχέσεων.
Με το θρυλικό του χαμόγελό του, θα μεταδώσει σε χιλιάδες μαθητές του τη γνώση και την κατανόηση της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας. Συγγραφέας περίπου 20 βιβλίων και δεινός ρήτορας, ο Χόφμαν εθεωρείτο ο ειδικός στις ΗΠΑ για τη Γαλλία και την ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς δημιούργησε το 1969 την έδρα του «ευρωπαϊκού κέντρου μελετών» στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου και προήδρευσε στο κέντρο αυτό μέχρι το 1995.
Γεννημένος στη Βιέννη το 1928, εβραϊκής καταγωγής, πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Γαλλία και σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) στο Παρίσι. Στη συνέχεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ, δίδαξε για περισσότερα από 50 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για την ευγένεια και λεπτότητα της σκέψης του.
Γαλλόφιλος και γαλλόφωνος, ο Χόφμαν ήταν θαυμαστής του Σαρλ ντε Γκολ και άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στη μελέτη του γαλλικού πολιτισμού στις ΗΠΑ. «Εγώ δεν διάλεξα να σπουδάσω διεθνείς σχέσεις», έγραψε σε ένα αυτοβιογραφικό δοκίμιο το 1993, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, «οι διεθνείς σχέσεις μου επιβλήθηκαν από πολύ νεαρή ηλικία».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου